Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Asocierea dintre zahar si starile depresive

Majoritatea oamenilor mananca dulciuri cu mare placere, insa putini dintre acestia stiu ca prajiturile si produsele care contin zahar nu sunt foarte bune pentru organismul lor, deoarece cresc riscul depresiei.

Portalul Health24.com arata ca daca aveti parte de o dieta care sa aiba un index glicemic mare se poate majora riscul instalarii unei depresii.

Un studiu realizat la Universitatea din Ohio, SUA arata ca aceasta asociere poate sa va faca ceva probleme de sanatate. Expertii au analizat informatii de la peste 70.000 de femei pentru un interval de aproape 1000 de zile si au cercetat obiceiurile lor alimentare: consumul de zaharuri, fibre si seminte.

Dulciurile si depresia

Dulciurile si depresia

Potrivit sursei citate, specialistii americani au stabilit un indice glicemic global pentru fiecare persoana. Alimentele au fost clasate in functie de cresterea glicemiei din sange cauzata atunci cand sunt consumate.

S-a tinut cont si de incarcatura glicemica, care ia in considerare si aporturile in glucide specifice alimentului, dar si cantitatea continuta intr-o portie normala, iar acest aspect permite comparatii mai realiste.

Alti savanti, de aceasta data cei de la Universitatea Harvard au introdus denumirea de „glycemic load”, definind astfel efectul asupra glicemiei al unei portii dintr-un anumit aliment.

Persoanele care fac parte din grupul cu indexul glicemic ridicat au un indice de masa corporala mai defavorabil!

Conform nutritionistilor americani, daca indexul glicemic este mai ridicat, riscul de depresie se majoreaza. In cadrul testelor efectuate, diferenta a fost de 22 de procente intre cei care au facut parte din grupul cu indexul cel mai scazut si cel cu indexul cel mai ridicat.

Pe de alta parte, la majorarea riscului contribuie in mod diferit toate glucidele, dar mai ales zaharul adaugat. Trebuie spus ca daca veti consuma alimente cu multe fibre si seminte intregi, acestea isi indeplinesc functia de element protector.

Pe de alta parte, cei care fac parte din grupul cu indexul glicemic ridicat au un indice de masa corporala (IMC) mai defavorabil, mai putina activitate fizica si o alimentatie mai dezechilibrata.

Savantii americani continua cercetarile in acest sens, ca sa poata stabili daca o dieta adecvata cu indice glicemic scazut poate reprezenta o solutie pentru tratarea depresiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*