Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Alimente utile pentru sanatatea danturii tale

Ceea ce mananci si modul in care o faci influnteaza sanatatea tesuturilor paradontale. Alimentele bogate in fibre pot sa determine cresterea fluxului salivar, care confera proprietati antibacteriene. Expertii in nutritie sustin ca dimpotriva, alimentele lipicioase sunt retinute un timp mai indelungat la nivelul cavitatii bucale, ceea ce favorizeaza acumularea bacteriilor, cu cresterea riscului de aparitie a bolii parodontale.

Medicii atrag atentia asupra faptului ca mestecarea alimentelor dure poate reprezenta un exercitiu local pentru ligamentele parodontale si poate majora densitatea osului care inconjoara radacinile dintelui. Nu exista alimente care sa indeparteze placa bacteriana din santul gingival.

Alimente pentru dinti

Alimente pentru dinti

Vitamine utile in afectiunile parodontale

Trebuie spus ca afectiunile parodontale reprezinta unele dintre cele mai frecvente afectiuni ale zilelor noastre.

Expertii vorbesc despre existenta a catorva vitamine si minerale care influenteaza sanatatea parodontala: vitamina A, cea care mentine sanatatea epiteliului si stimuleaza sistemul imunitar, vitaminele din complexul B participa la buna functionare a sistemului imun, formeaza celule noi, vitamina D care are rolul de a ameliora absorbtia calciului si vitamina C, care participa la vindecarea leziunilor si creste rezistenta la infectii.

Elemente precum calciul formeaza si mentin integritatea procesului alveolar si a osului alveolar, iar fierul ofera un bun suport in scopul vindecarii leziunilor si in plus, participa la reglarea raspunsului inflamator, formeaza colagenul.

Un alt element este zincul, cel care poate favoriza sinteza colagenului si duce la vindecarea leziunilor, precum si poate regla raspunsul inflamator. De asemenea, cuprul participa la vindecarea leziunilor, iar seleniul din alimentele pe care le mananci poate sa previna leziunile tisulare.

Magneziul este util deoarece impreuna cu vitamina D si calciul mentine structurile dure osoase.

Trebuie sa stiti ca afectiunile parodontale sunt la fel de periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor.

Stadii

Medicii avertizeaza ca afectiunile parodontale sunt boli cronice de natura infectioasa, cauzate de flora microbiana din cavitatea bucala, la care se adauga si alti factori favorizanti. Acestea afecteaza gingia si tesuturile de sustinere a dintelui la nivel osos si evolueaza in trei stadii:

  1. gingivita,
  2. parodontita superficiala si
  3. parodontita profunda.

Fazele afectiunilor

Prima faza a bolii este gingivita, inflamatia gingiei cauzata de bacteriile din placa dentara. Boala gingivala nu este dureroasa si progreseaza foarte lent.

De asemenea, parodontita superficiala apare ca urmare a unei gingivite netratate. Treptat, gingia se va retrage, iar radacinile dintilor devin vizibile, iar dintii se mobilizeaza. Intre gingie si dinti se creeaza un spatiu, inflamatia extinzandu-se si la nivelul osului si a fibrelor ce sustin dintele fixat pe os.

In aceasta faza incep sa apara durerile moderate si tensiunile la nivelul unuia sau mai multor dinti, resimtite cu o frecventa mai mare dimineata.

Potrivit medicilor, odata cu retragerea progresiva a gingiei, dintii pot deveni sensibili si la diferentele de temperatura, asa ca va trebui ca pentru protejarea danturii sa manifestati atentie la senzatia de durere la consumarea bauturilor sau alimentelor calde sau reci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*