Ce trebuie sa stii daca vrei sa devii vegetarian?
Unii savanti pretind ca omul primitiv era vegetarian si se simtea foarte bine asa. Ei sustin ca o astfel de alimentatie este utila si pentru omul modern, iar clinica Mao Tzedong din China a realizat un studiu referitor la beneficiile si dezavantajele de care avem parte in cazul fiecarei vegetale in parte.
Expertii clinicii au stabilit ca hrana zilnica, in cadrul unui regim vegetarian, ar trebui sa fie constituita din 6 parti produse cerealiere, 5 parti alimente bogate in proteine (nuci, legume verzi), 4 parti din alte legume, 2 parti fructe si o parte alimente bogate in grasimi nesaturate.
Specialistii sunt de parere ca, daca nu tinem seama de un anumit echilibru intre diferitele alimente vegetale se poate produce un dezechilibru in organism, asa cum rezulta din cele de mai jos, expuse de National Geographic:
Deficitul in vitamina B12
Omnivorii primesc aceasta vitamina din lactate, oua si carne. Aceasta vitamina lipseste din multe produse vegetale, cu toate ca este necesara organismuui pentru sustinerea metabolica a sistemului central nervos.
Lipsa acestei vitamine produce destule simptome: anemie, slabiciune, furnicaturi in maini si picioare, disconfort. Sursele vegetale care compenseaza lipsa vitaminei B12 sunt indeosebi cerealele si drojdia de bere.
Deficitul in fier
Deficitul fierului in organism reprezinta cea mai importanta cauza a anemiilor. Potrivit cercetatorilor, in mod obisnuit, fierul este preluat din carne sau organe de vita, de porc, oaie sau vanat.
Lipsa fierului provoaca simptome ca: lentoarea dezvoltarii cognitive, frisoane, susceptibilitate crescuta la infectii. Femeile care au o deficienta de fier pot naste prematur, iar copiii lor vor avea o greutate foarte mica.
Dintre vegetalele care contin fier, mentionam: fasolea, lintea, cerealele, spanacul, stafidele, branza tofu, urzicile. Institutele de sanatate din Europa recomanda ca cei care conteaza pe fierul din vegetale sa consume cantitati de doua ori mai mari decat le-ar lua din carne, intrucat ele sunt absorbite mai lent de organism.
Deficitul de zinc
Zincul este important pentru imbunatatirea imunitatii, el ajuta la vindecarea ranilor, la cresterea si diviziunea celulelor si, de asemenea, contribuie la asimilarea corecta a carbohidratilor, cu diminuarea riscului de diabet.
In plus, lipsa zincului poate determina scaderea apetitului, dezvoltarea infectiilor, caderea parului si multe alte consecinte nefaste. Cine a renuntat la carne trebuie sa-i asigure organismului necesarul de zinc din alte resurse: legume verzi, alune, unt de arahide.
Expertii spun ca se impune consumarea lor in cantitati importante, intrucat si zincul din vegetale, ca si fierul, este asimilat de organism mult mai lent decat cel preluat din carne.
Lipsa de calciu
Calciul asigura un sistem osos sanatos, iar decalcifierea acestuia faciliteaza producerea fracturilor si incetineste vindecarea lor. In cazul femeilor, lipsa calciului determina aparitia unei boli grave, osteoporoza, prin diminuarea densitatii osoase.
Laptele si produsele lactate asigura necesarul de calciu al organismului. In lipsa acestora, surse de calciu devin cerealele, painea, tofu vitaminizat, varza, broccoli si conopida, conform Infoniac.
Calciul ajuta la buna circulatie a sangelui, la transmiterea semnalelor intre muschi si creier, prin sistemul nervos, asigura producerea hormonilor si a enzimelor.
Carmencita
23 octombrie 2014 la 23:46
Mie nu mi se pare ca este exagerat articolul pentru ca sunt destul de multi oameni care renunta la carne dar nu stiu ca trebuie sa manance variat, mai ales cei care renunta si la lactate, oua, icre, nu mai vorbesc de cei care devin chiar raw vegani, trebuie sa se preocupe de modul in care mananca. A fi vegan nu inseamna sa mananci doar fasole si cartofi iar raw vegan nu inseamna sa mananci numai salate sau sa exagerezi cu uleiul si cu semintele (Chiar daca sunt sanatoase cantitatea conteaza daca mananci cu pumnul fistic si nuci caju si migdale nu mai e atat de bine). Trebuie din toate cate putin si trebuie sa inveti sa gatesti tot felul de mancaruri diverse daca vrei sa fi vegan sau raw vegan. De fapt in articol se spune despre ce contin alimentele ca sa sti ce mananci si cum le combini sa mananci cat mai sanatos.
Geta B.
20 mai 2014 la 11:45
Sunt vegetariana de 17 ani.Am 62 de ani si arat de 55.Asta mi-o spun toti care ma intreaba cati ani am, pentru ca le spun ca am iesit la pensie.
Acum 17 ani, m-am trezit cu cancer de piele, melanom malign , gradul 4.M-am operat, am facut citostatice, dar in paralel am inceput si un regim de detoxifiere ,propus de un medic naturist , de la Favisan.Datorita lor traiesc si astazi ,pentru ca de atunci nu am mai pus carne in gura.Proteina animala hraneste celula canceroasa.
Deci se poate.Nu ma doare nimic, n-am tensiune si alerg toata ziua, pentru ca am un job foarte solicitant, sunt consultant in domeniul managementului calitatii, mediului si sso.
Orice se poate, trebuie doar sa vrei.
Multa sanatate !
Deea
2 aprilie 2014 la 6:54
Asteptam ceva mai multa si precisa informatie. Ceea ce e prezentat in articol nu face altceva decat sa aduca o umbra asupra stilului de viata vegetarian ca si cand fara produse de origine animala sanatatea se deterioreaza. Cand de fapt se intampla exact opusul! Deficitele de vitamine si minerale apar tocmai din cauza consumului de produse animale, corpul asimileaza mult mai repede nurtientii vegetali decat cei de origine animala!
Mentionez numai cartea dlui. dr. D.Menrath!
Sa aveti sanatate ;).
dexxxter
11 ianuarie 2014 la 11:55
Incepeti sa deveniti supercificiali si sa ma dezinformati. Cred ca ma dezabonez. Suntem in epoca informatiei si gasim advarul mult ai repede cum. oare cum de nu v-ati gandit ca prin astfel de articole nu va faceti decat un mare demarketing (cautati pa gugla ce inseamna cuvantul).
Daniela(vegetariana)
3 ianuarie 2014 la 20:21
Sunt vegetariana de aproape 4 ani si nu am nici o problema de sanatate, ba din contra, mi-am facut toate analizele și toate sunt perfecte. Mentionez ca am 43 de ani si o greutate ideala. Inainte de a trece la stilul de viata vegetarian, ma confruntam cu diverse probleme de sanatate, acum insa nu mai am nimic. Recomand tuturor celor care au probleme de sanatate, sau care vreau sa traiasca mai mult, sa-si schimbe stilul de viata.
Sunt de acord cu tot ceea ce a scris Mircea! De ce se recomanda schimbarea dietei, atunci cand omul e bolnav?
zzyyggyy
2 ianuarie 2014 la 20:19
va rog sa faceti publica, daca se poate, adresa „clinica Mao Tzedong”!
mircea888
2 ianuarie 2014 la 13:50
Imi pare rau ca nu sunteti documentati suficient.
Va rog sa cititi printre altele Studiul China a dr. T.Colin Campbell sau blogul domnului dr. Calin Marginean, sau Dieta vietii a domnului dr. DANIEL MENRATH sau Alimentatie inteligenta a dr. Eugen Radulescu etc.
Nu sint medic, dar cred ca cunosc mai multe lucruri decit scrieti aici.
Un exemplu . Spuneti de lipsa de vit. B12 din alimentatia vegetariana. Este nevoie de doar 2-3mgr zilnic. Adica 2-3 micrograme care se iau din doua felii de paine sanatoasa, de exemplu .Eu fac painea in casa.
Daca nu stiti, vreau sa va spun ca toti cei care maninca gratare la final de saptamina, au un deficit de vitamina B12!
Migdalele sint mai bogate in calciu decit laptele de vaca, de exemplu.Nucile sint mai bogate in zinc decit produsele animale. Soia sau spirulina sint super alimente pe linga produsele animale indiferent care sint ele.
Am o intrebare – De ce sint eliminate din alimentatie produsele de origina animala atunci cind un om este bolnav de cancer? Daca sint de bogate in ce spuneti de ce sint eliminate? Ma puteti lamurii?
Sint vegetarian de 3 ani si am inca noua prieteni care care sint mai vechi decit mine. Nu am vazut nici la mine nici la ei vreo problema de sanatate. Din contra am avut prieteni omnivori care au murit de tineri intre 53 -58 de ani. Oare ce se intimpla? Ma puteti lamurii?
Sa auzim numai de bine!
La multi ani!