Arborele care trateaza enterocolita
Arborele denumit cenuser sau „Ailanthus altissima” reprezinta un copac care provine din zona asiatica si care se poate intalni si in tara noastra si se mai numeste „otetar fals”.
Aici, creste spontan sau cultivat in scop ornamental in parcuri si gradini publice. Pentru scopuri medicinale se recolteaza scoarta acestui copac, sustin expertii. Potrivit Care2.com, in medicina populara pudra obtinuta din scoarta a fost folosita pentru tratarea diareei, dizenteriei, helmintiazelor.
Ce contine cenuserul
Din punct de vedere al compozitiei chimice, acest arbore este format din mucilagii, oleorizine, esente aromatice si rezine. Ca si actiune terapeutica, acesta are o activitate vasodilatatoare datorita rezinelor, dar poate si sa diminueze permeabilitatea membranelor celulare. In plus, el poate imbunatati circulatia periferica si are si o actiune antihelmintica impotriva viermilor si a parazitilor intestinali.
Proprietati cenuser
Expertii spun ca acesta este un foarte bun antiinflamator si are si o actiune antidiareica foarte utila. Potrivit sursei citate, cenuserul poate fi folosit in caz de diaree, dizenterie, enterocolite, de parazitoze intestinale, insuficienta circulatorie periferica, varice sau edeme.
Enterocolita este o afectiune a tractului digestiv determinata de infectii diverse, cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti. Manifestarile obisnuite ale enterocolitei sunt emisia de scaune numeroase, moi, insotite sau nu de greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoane, alterarea starii generale.
Manifestarile generale sunt date fie de diseminarea agentului infectios ori a toxinelor acestuia in tot organismul, fie – cel mai frecvent – de pierderile importante de apa si minerale, consecinta diareei si a varsaturilor.
Printre agentii etiologici ai enterocolitelor acute sunt de amintit bacterii precum Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter, dar si virusuri – enterovirusuri, rotavirusuri, virusul Norwalk, adenovirusuri sau ciuperci – candida, in special la pacientii imunodeprimati sau care au primit anterior tratamente prelungite cu antibiotice.
In plus, alti agenti sunt parazitii ca Giardia lamblia, Balantidium coli, Blastocystis homnis, Cryptosporidium, care cauzeaza diaree la persoanele cu imunodepresie, Entamoeba histolytica, cel care produce dizenteria amibiana, intalnita in zonele tropicale.
Expertii sunt de parere ca patrunderea in organism a agentilor infectiosi se face pe cale orala, prin intermediul apei, alimentelor sau mainilor murdare, contaminate.
Unii vectori precum mustele, gandacii, rozatoarele, pot vehicula si imprastia microorganismele pe o distanta mare. Prin urmare se pot imbolnavi intr-un anume moment toti cei care au consumat un anume aliment contaminat sau apa dintr-o sursa contaminata, precum si cei care au venit in contact direct cu acestia nerespectand regulile de igiena elementare.
Pudra din scoarta de otetar se prepara prin macinarea scoarte uscate!
Medicii va recomanda sa nu cumva sa depasiti doza admisa si sa efectuati o cura de maxim doua saptamani urmata de o pauza de zece zile.
Ca si mod de administrare, acest arbore se poate folosi sub forma de pudra din scoarta de arbore si tinctura. Trebuie sa stiti ca pudra din scoarta de otetar se prepara prin macinarea scoarte uscate.
Se poate administra cate o jumatate de lingurita de circa 3 ori pe zi dupa mese. Trebuie spus ca tinctura se administreaza in proportii de cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi, ca sa aiba efectele scontate.