Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de bun este sucul de portocale pentru memoria ta?

Portocalele sunt fructele care se consuma in orice anotimp si care pot sa iti furnizeze o mare cantitate de energie in timp scurt. Potrivit datelor unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici de la Universitatea Reading, daca veti consuma zilnic suc de portocale natural, acesta ar imbunatati functiile cerebrale.

Cercetarea a fost publicata in The American Journal of Clinical Nutrition si s-a derulat pe persoane varstnice, fara probleme de sanatate deosebite. Membrii grupului au consumat zilnic, pentru un interval de 60 de zile, doua pahare mari de suc de portocale, foarte bogat in flavanoni, subgrupa de flavonoide, pigmenti cu proprietati antioxidante dovedite.

Suc de portocale - beneficii

Suc de portocale – beneficii

In urmatoarele opt saptamani, sucul de portocale a fost inlocuit cu o alta bautura, saraca in flavanoni. Expertii i-au pus pe membrii grupului ca inainte si dupa fiecare din aceste perioade sa ia parte la anumite teste cognitive: de memorie, judecata, rezolvarea problemelor sau atentie.

Potrivit Health24.com, functiile cognitive globale s-au imbunatatit semnificativ dupa cele doua luni in care s-a consumat suc extrem de concentrat in flavanoni. Savantii sustin ca beneficiile nu sunt spectaculoase, dar ele exista in mod real indeosebi in privinta memoriei.

Acestia apreciaza ca rezultatele ar trebui sa incurajeze o mai buna studiere a efectului alimentelor si al bauturilor bogate in flavanoni asupra capacitatilor cerebrale si mai ales asupra declinului cognitiv. In afara de flavonoide, portocalele au o importanta cantitate de vitamina C si de carotenoide.

Dieta mediteraneeana te protejeaza impotriva atacurilor cerebrale

Pe de alta parte, o echipa de savanti de la Universitatea Princeton din SUA sustine ca dieta de origine mediteraneana este cea mai buna alimentatie pentru creier.

Sursa citata arata ca lista efectelor pozitive este una impresionanta, asa ca aceasta dieta este capabila sa reduca riscul atacurilor cerebrale, diminueaza riscul pierderii de memorie si protejeaza vasele de sange din creier. Nutritionistii sustin ca dieta mediteraneana este compusa din legume, fructe, peste, cereale integrale, nuci, ulei de masline.

Ea implica un consum moderat de alcool, limitand consumul de carne rosie, dulciuri si cereale rafinate, precum painea alba sau orezul alb.

Aceasta reprezinta primul studiu care studieaza efectul dietei mediteraneene asupra vaselor de sange din creier. Cercetarile precedente au aratat ca o dieta mediteraneana este asociata cu un risc redus de a suferi de afectiuni cardiace, atacuri cerebrale si afectiuni cognitive, precum boala Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*