Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Schimbarea datelor de pe ambalajele alimentelor este mai aproape de realizare

Oamenii de stiinta spun ca pentru a arde caloriile pe care le furnizeaza corpului o sticla de 500 ml de Coca-Cola trebuie sa alergi circa 7 km.

Savantii din SUA au solicitat schimbarea informatiilor prezente pe ambalajele produselor alimentare, asa incat in loc de numarul de calorii sa fie precizate tipul de exercitii fizice necesare consumului energiei conferite de catre acestea.

Schimbarea datelor etichetelor alimentare

Schimbarea datelor etichetelor alimentare

Cercetatorii afirma ca in asa fel, datele ar putea sa aiba un efect mai bun si le-ar oferi suport oamenilor sa fie mai sanatosi.

Savantii considera ca in cazul in care cineva ar afla ca trebuie sa alerge circa 7 km pentru a scapa de caloriile furnizate de o sticla de Coca-Cola, s-ar gandi mai mult, daca sa consume sau nu astfel de bauturi.

Daily Mail, citat de BBC anunta ca acestia solicita exprimarea valorii energetice a bauturilor si produselor alimentare in „exercitii fizice„, in loc de calorii. Expertii spun ca o sticla de 500 de mililitri de Coca-Cola contine 210 de calorii, respectiv circa 10% din doza zilnica recomandata pentru femei.

Cu toate acestea, o mare parte a consumatorilor ignora aceste date, care nu-si mai indeplinesc rolul de avertismente de sanatate. Cercetatorii de la de la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg, din Baltimore, sustin ca oamenii ar reactiona altfel, daca ar sti ca ar fi nevoie sa alerge 6,7 kilometri pentru a arde caloriile.

Ce arata testele?

Un test recent, care a fost efectuat in SUA, arata ca adolescentii carora li s-au adus la cunostinta aceste informatii au ales sa consume bauturi sanatoase sau sticle mai mici.

Oamenii de stiinta sustin ca in cazul in care un meniu va mentiona in mod cat mai clar ca pentru arderea caloriilor provenite de la un hamburger dublu este nevoie de o plimbare de aproape 9 kilometri, cei mai multi oameni ar alege mai degraba unul mai mic, cu o valoare energetica care se consuma in decursul unei plimbari de circa 4 kilometri.

“Daca avem de gand sa oferim populatiei informatii privind continutul caloric, exista, probabil, o modalitate mai buna de a face acest lucru. Cercetarea noastra a constatat ca in clipa cand continutul caloric este explicat intr-un mod usor de inteles, poti incuraja schimbarea comportamentului“, a aratat profesorul Sara Bleich, coordonatoarea studiului.

Savantii au afisat in mai multe magazine de cartier in Baltimore mesaje privind continutul caloric al unor bauturi acidulate de 590 de mililitri. Ei spuneau ca pentru a arde circa 250 de calorii din aceste bauturi este nevoie de 50 de minute de alergare sau de o plimbare de circa 8 kilometri.

Savantii au observat o schimbare evidenta in comportamentul clientilor, care au achizitionat bauturi mult mai sanatoase odata ce numarul mesajelor se inmultea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*