Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de nesanatos este sa iei masa la birou?

Savantii au studiat efectele conditiilor in care angajatii mananca la lucru, modul in care acestea le afecteaza gandirea si starea emotionala a acestora.

Potrivit expertilor, servirea mesei de pranz la locul de munca se pare ca are efecte negative, dar favorizeaza totusi unele capacitati intelectuale. Ora mesei de pranz inseamna sa mancam singuri sau la un bufet cu alti colegi, iar expertii ne anunta ca aceasta decizie nu este lipsita de consecinte pentru sanatatea fizica si mentala.

Masa la birou

Masa la birou

O echipa de cercetatori de la Universitatea Humboldt din Berlin a aratat intr-un studiu publicat de revista stiintifica „Plos One” impactul acestor doua obiceiuri alimentare opuse, conform Le Figaro.

Studiu efectuat pe 32 de femei

Specialistii au studiat un esantion de 32 de femei pe care le-au separat in doua grupe: cele din primul grup au trebuit sa manance singure ceva pregatit la birou intr-un interval de timp acordat, pe cand cele din al doilea grup au profitat de o pauza prelungita intr-un restaurant italian.

Expertii au supus membrii celor doua grupe dupa servirea mesei la o serie de teste, pentru a li se cuantifica emotiile si performantele intelectuale.

In urma acestui studiu au rezultat cateva concluzii: primul test, care a vizat impactul emotional, a aratat ca angajatele care au mancat la restaurant in compania altor persoane, intr-un mediu deconectat de locul de munca, erau mai relaxate decat cele care pranzisera in fata computerului.

Cea de-a doua serie de teste, axata pe capacitatile mentale, a dovedit ca rigoarea intelectuala slabea pe masura ce pauza de masa era mai prelungita.

Potrivit savantilor, alternativa ar fi sa se varieze conditiile pauzei de pranz in functie de sarcinile de efectuat dupa amiaza.

Ei spun ca daca relaxarea intelectuala este favorabila angajatilor care trebuie sa dea dovada de creativitate, deoarece ii permite spiritului sa se deconecteze, ea ii dezavantajeaza pe angajatii care trebuie sa monitorizeze performanta, sa detecteze erori si care au nevoie de rigoare: corectorii sau statisticienii.

Modul in care iei masa are efecte asupra performantelor la job

Rezultatele acestui studiu sunt totusi criticate de unii specialisti in nutritie.

Gilles Fromentin, cercetator in fiziologia nutritiei la Institutul National de Cercetare Agronomica (INRA) spune ca participantele au fost plasate in situatii cu multi factori divergenti si este dificil de izolat elementul care ar provoca, pe termen scurt, un stres sau o performanta intelectuala in declin.

De asemenea, un alt studiu, realizat pentru companii de catre firma de consultanta Gallup, a evidentiat ca bunele relatii la lucru, completate de servirea unei mese intre colaboratori, are un efect pozitiv asupra performantei angajatilor.

Cercetarea estimeaza faptul ca implicarea profesionala ar fi de sapte ori mai mare la peste jumatate din angajatii care au cel putin o relatie de prietenie puternica in cadrul companiei.

„Nu este probabil intamplator faptul ca spatiile pentru servirea mesei de catre angajati devin din ce in ce mai ludice si mai conviviale” a mai afirmat expertul Gilles Fromentin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*