Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce au descoperit cercetatorii in lupta impotriva afectiunilor cancerigene?

Oamenii de stiinta au realizat o noua descoperire care arata informatii uimitoare despre felul in care se raspandesc celulele canceroase in corpul uman, chiar si atunci cand sunt expuse chimioterapiei.

Astfel, cercetatorii de la Universitatea din Colorado (SUA) au observat ca celulele maligne sufera un proces de autofagie, adica se pot diviza asa incat sa isi revina dupa ce sunt tinta chimioterapiei. Conform datelor unui material aparut in revista „Cell Reports”, celulele pot consuma o parte din propria structura, in cazul in care sunt expuse unui pericol extern.

Autofagia

Autofagia

Specialistii spun ca, pana de curand, despre procesul autofagiei se stiau doar cateva informatii, insa detaliile respective arunca o lumina noua asupra acestuia. Potrivit savantilor, acestia pot manipula acest proces, adica celulele canceroase pot fi facute sa creada ca nu sunt moarte. Expertii au utilizat in cadrul studiului celule care apar in cazul cancerului ovarian.

In clipa in care acestea primesc mesajul ca sunt moarte, peretele mitocondrial este distrus, iar unele proteine sunt eliberate, proces care semnalizeaza moartea lor.

Ce inseamna PUMA?

Totusi, unele pot prelua proteinele respective si le pot reinvia pe cele afectate, inainte ca acestea sa isi piarda intreaga cantitate de proteine. Savantii au studiat recent un mecanism de control al mortii celulare, denumit PUMA.

Expertii au aratat faptul ca autofagia poate fi folosita pentru a crea un tip special de moarte celulara, proces care distruge materialul negativ si creeaza un nou tip de celula.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca efectul il reprezinta controlarea cresterii tumorilor maligne, iar in viitor, noul mecanism molecular ar putea fi folosit pentru a pune bazele unor medicamente mai eficiente impotriva cancerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*