Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

La ce este bun lemon grass-ul

Una dintre plantele des utilizate in bucataria asiatica este lemon grass-ul sau „iarba de lamaie„, „Cymbopogon citratus„. Ea se mai numeste verbina de India, fiind o planta din familia gramineelor, similara graului, secarei sau orzului. Poarta aceasta denumire deoarece are un miros pregnant si proaspat de lamaie.

Aceasta planta se intalneste si in Africa centrala si de est, insa aici se utilizeaza mai ales lemon grass-ul proaspat sau cel uscat. Sunt foarte apreciate infuziile de lemon grass, ca urmare a aromei revigorante si efectului calmant ale plantei.

Lemon grass

Lemon grass

Beneficii

Din lemon grass se obtin mai multe preparate, cel mai folosit fiind uleiul esential, care combate oboseala fizica si psihica si are un puternic efect calmant la nivelul sistemului nervos. Specialistii asiatici ne anunta ca inca din vechea China, uleiul de lemon grass a fost intrebuintat in aromaterapie si parfumuri.

Acest ulei de lemon grass miroase a lamaie si trandafiri si poate sa fie un ajutor de incredere pentru cei care vor sa elimine simptomele asociate stresului: durerile de cap, anxietatea sau scaderea puterii de concentrare. Daca vreti sa il folositi pentru masaj, trebuie sa stiti ca acest ulei de lemon grass se poate amesteca cu alte uleiuri, precum cele de lavanda sau de iasomie.

Uleiul esential de lemon grass se mai utilizeaza ca si un bun tonic muscular, fiind folosit mai ales pentru atleti in cadrul terapiilor de recuperare fizica.

In stravechea China, lemon grass-ul era utilizat ca si planta medicinala!

Lemon grass-ul are calitati antiseptice si se poate folosi cu succes si in industria cosmetica, produsele pe baza de lemon grass fiind potrivite celor care au ten acneic. Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca acelasi ulei esential de lemon grass, daca este folosit cu anumite tehnici de masaj, poate ajuta la reducerea celulitei.

In Asia, partea carnoasa, alb-galbuie a lemon grass-ului se utilizeaza in bucatarie, in asa fel incat acesta poate aroma sosurile, supele sau diversele preparate din carne sau peste.

Daca vreti sa il folositi la gatit, trebuie spus ca se utilizeaza mai ales tulpinile taiate feliute sau zdrobite. Expertii ne atrag atentia ca in afara uleiului esential utilizat in masaj, exista si o forma de ulei de lemon grass destinat consumului.

De exemplu, daca va simtiti lipsiti de energie, trebuie sa stiti ca una pana la doua lingurite de ulei de lemon grass de consum, daca vor fi combinate intr- o cana cu apa fierbinte, veti avea parte de un ceai puternic revigorant.

In stravechea China, lemon grass-ul era utilizat ca si planta medicinala, ca urmare a proprietatilor sale detoxifiante pentru ficat, pancreas si tractul digestiv, de intarire a sistemului imunitar, de reducere a nivelului de acid uric.

Aceasta planta reprezinta o adevarata sursa de acid folic, magneziu, zinc, cupru, fosfor, fier, vitamina A, vitamina C, calciu si potasiu

Lemon grass-ul actioneaza benefic si asupra unor indigestii, in cazul in care suferiti de reumatism, daca aveti dereglari de ciclu menstrual.

O cercetare finalizata in 2014 la Universitatea din Shanghai, China arata faptul ca circa 100 grame de lemon grass pot contine pana la 24.205 micrograme de betacaroten. Acesta reprezinta un antioxidant foarte puternic, despre care specialistii considera ca ar putea in viitor ajuta la prevenirea cancerului.

Ce contine lemon grass-ul

Aceasta planta reprezinta o adevarata sursa de acid folic, magneziu, zinc, cupru, fosfor, fier, vitamina A, vitamina C, calciu, potasiu si mangan, iar ca sa te bucuri de beneficiile sale o poti prepara sub forma de ceai.

Ceaiul de iarba de lamaie poate sa va scape de stres, dar si de starile de anxietate si chiar de depresie. Se poate utiliza si ca tratament in cazul mai multor probleme digestive cum ar fi arsuri, indigestie, constipatie, balonare, spasme stomacale si crampe stomacale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*