Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce elemente nutritive contine orezul alb si orezul brun?

Se stie ca orezul este cultivat de peste 10.000 de ani, fiind chiar un simbol pentru unele tari, mai ales in Asia. El este foarte indicat in cazul in care vrei sa urmezi o dieta sanatoasa, caci are un echilibru nutritiv bun si este consumat zilnic de milioane de oameni.

Orezul alb si orezul brun - elemente nutritive

Orezul alb si orezul brun – elemente nutritive

Tipul cel mai des intalnit servit in restaurante este orezul alb, acesta avand in jur de 243 de calorii pe o cana.

Nutritionistii spun ca orezul brun, care este procesat cu mult mai putin, fiindu-i indepartata doar coaja, are 218 calorii la aceeasi cantitate.

De asemenea, orezul are mai multi carbohidrati decat proteine, fapt pentru care este bine sa fie evitat de persoanele care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati.

Trebuie sa stiti ca o cana de orez alb gatit are 53 de grame de carbohidrati, 4 grame de proteine si 0 grasimi. In plus, expertii spun ca acesta are mai putin de 1 gram de fibre.

Aceeasi cantitate de orez brun are 46 grame de carbohidrati, 5 grame de proteine, 2 grame de grasimi si 4 grame de fibre.

Nici in cazul vitaminelor si al mineralelor orezul alb si cel brun nu au aceleasi valori, caci primul este procesat, de unde rezulta ca aceste elemente sunt in mare parte pierdute.

In plus, o portie de orez alb va ofera cam o cincime din necesarul zilnic de niacina si un sfert din acidul folic de care are nevoie o femeie de 30 de ani.

Mai mult, expertii spun ca orezul brun ofera, in plus fata de cel alb, si un sfert din necesarul zilnic de magneziu, dar si cantitati mici de cupru, fier si vitamine din complexul B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*