Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum se prepara cele mai sanatoase uleiuri pentru salate?

Majoritatea gospodinelor folosesc pentru prepararea unor mancaruri in bucatarie uleiul de floarea soarelui, insa potrivit nutritionistilor alte tipuri de uleiuri ar fi recomandate pentru a avea o alimentatie corecta si sanatoasa. De pilda, expertul in nutritie din Marea Britanie, Sarah Schenker, spune ca cele mai sanatoase uleiuri in functie de modul de preparare, sunt uleiul de rapita si cel de tarate de orez.

Cele mai sanatoase uleiuri pentru salate

Cele mai sanatoase uleiuri pentru salate

Cele mai sanatoase uleiuri pentru salate – Uleiul de rapita

De exemplu, despre uleiul de rapita, specialistul ne spune ca acesta este foarte potrivit pentru prajirea legumelor, deoarece poseda doar 6% grasimi saturate, in comparatie cu cel de masline, care are 14,3%, de zece ori mai multi acizi grasi omega-3 si cu 50% mai multa vitamina E.

BBC arata ca acesta reprezinta unul dintre cele mai sanatoase uleiuri, iar punctul de ardere este destul de ridicat, iar acesta este un aspect important in cazul uleiurilor pentru gatit, asa incat este un tip de ulei potrivit pentru prajire.

Cele mai sanatoase uleiuri pentru salate – Uleiul din tarate de orez

Si despre uleiul din tarate de orez, specialistul spune ca acesta este bun la pregatirea mancarurilor cu orez. Acest tip de ulei se poate obtine din germeni si tarate de orez, fiind bogat in antioxidanti, precum vitamina E. Uleiul de tarate de orez contine acid ferulic, cu puternice efecte inflamatorii si antioxidante, contribuind la protejarea sistemului imunitar.

Acesta are un gust delicat, care seamana cu aroma alunelor, fiind indicat pentru prepararea unor feluri de mancare pe baza de orez, cum ar fi cunoscutul risotto.

Cele mai sanatoase uleiuri pentru salate – Uleiul de nuci si nuca de cocos

Uleiul de nuci reprezinta o varianta ideala pentru salate, deoarece are un punct de ardere destul de scazut! Uleiul de nuci reprezinta si el o varianta ideala pentru salate, deoarece are un punct de ardere destul de scazut. In plus, uleiul de nuca poate insemna o solutie foarte buna pentru prepararea salatelor.

Si uleiul de nuca de cocos este foarte indicat pentru prajire la foc rapid. Expertul sustine ca acest ulei extras din nucile de cocos si poseda peste 50% acid lauric, un acid gras saturat.

Desi uleiul de cocos are un continut de 86,5% grasimi saturate, nutritionistii sustin ca acesta contine trigliceride cu lant mediu, ceea ce face ca grasimea sa fie metabolizata diferit: din tractul digestiv, acest tip de grasime se duce direct in ficat, unde este folosita ca o sursa rapida de energie, in loc sa se depuna.

Potrivit datelor publicate de BBC, punctul sau de ardere este ridicat, de circa 232°C si de 177°C pentru cel nerafinat. Gratie gustului usor dulceag este potrivit si la prepararea salatelor, nu numai pentru prajitul la foc rapid, tehnica asiatica „stir-fry“, pentru care se foloseste o cantitate mica de ulei.

Trebuie sa stiti ca acizii grasi omega-3, alaturi de vitaminele B1, B2 si B3 sau E, ofera un bun suport pentru diminuarea riscului dezvoltarii bolilor de inima. Pentru ca nu este totusi un ulei potrivit pentru mai multe tipuri de gatit, optati pentru sticle mici si depozitati-le intr-un loc racoros si intunecat.

Uleiul de canepa este foarte indicat in alimentatie deoarece este bogat in acizi grasi omega-3, 6 si 9. Nutritionistii sunt de parere ca uleiul de canepa contine circa 50% din grasimile saturate, care influenteaza cresterea colesterolului si care se regasesc in compozitia uleiului de masline.

O lingura de ulei de canepa contine 94% din necesarul zilnic de omega-3, iar acest tip de ulei este potrivit si la pregatirea salatelor. Specialistii il considera una dintre cele mai sanatoase alternative la uleiul de masline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*