Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cele mai potrivite asocieri intre alimente

Se cunoaste faptul ca hrana reprezinta combustibilul organismului uman, sursa de energie necesara cresterii, dezvoltarii sanatoase si derularii activitatilor cotidiene.

Fiecare individ, in functie de varsta, sex, stilul de viata are nevoie de un anumit numar de calorii, provenit intr-un procent diferit din nutrientii de baza. Acestia sunt lipidele, carbohidratii, proteinele si reprezinta substratul energetic pentru metabolismul uman.

Combinarea acestor elemente de baza este cheia unei diete sanatoase, a unei bune digestii si a obtinerii unui confort si a unui tonus potrivite de zi cu zi, sunt de parere expertii.

Este tot mai clar ca utilizarea combinatiilor alimentare corecte si mesele regulate au un impact mult mai mare asupra dietei decat numarul propriu zis de calorii consumate in fiecare zi.

Asocierea alimentelor depinde de mai multi factori. Nutritionistii sustin ca asocierea corecta a alimentelor, bazata in principal pe continutul acestora in elementele de baza (lipide, proteine, carbohidrati) trebuie sa tina cont in primul rand de varsta (spre exemplu procentul de lipide se va reduce in timp, odata cu inaintarea in varsta), apoi de sex ( barbatii au un necesar mai mare de proteine decat femeile), de gradul de efort fizic depus (persoanele care fac mult sport, mai ales de tip aerob, au un necesar de carbohidrati mai ridicat fata de persoanele sedentare), de factorii de mediu ( persoanele din zonele de munte, la temperaturi scazute au un aport necesar mai ridicat de lipide).

Proteine si fibre

Alimentele bogate in proteine sunt: carnea, pestele, oul, lactatele, soia, fasolea boabe, quinoa (ultimele si cu un aport bogat de carbohidrati). De aceea ultimele variante (fasolea boabe, soia, qunoa) trebuie consumate cu restrictie.

Expertii spun ca proteinele se pot asocia cu succes cu fibrele – este chiar foarte indicat sa fie asa deoarece in urma digestiei lor in colon ajung reziduuri care intra in procesul de putrefactie si atunci fibrele ajuta la contactul lor limitat cu mucoasa colonului si la eliminarea lor.

Fibrele se regasesc in legume, in procent mare in crucifere – varza, conopida, brocoli. Este recunoscut faptul ca fibrele alimentare au rol protector asupra mucoasei colonice, factor de protectie impotriva dezvoltarii cancerelor colorectale.

Combinarea alimentelor

Combinarea alimentelor

Digestia proteinelor, ca de altfel si a lipidelor produc o serie de substante cu potential oxidativ ridicat asupra organismului si, in consecinta, este bine ca ele sa fie consumate in combinatie cu alimente bogate in agenti antioxidanti.

Proteine si legumele bogate in antioxidant

Legumele proaspete sunt foarte bogate in antioxidanti precum vitamina A, vitamina E, zinc, seleniu, coenzima Q. Asadar, expertii in nutritie spun ca orice consum de proteine de tipul lactate, oua, carne, peste este bine sa se faca cu legume proaspete, preferabil, sau usor gatite (sotate, marinate) pentru a nu-si pierde din calitati.

Lactate cu cereale

Lactatele cu cereale reprezinta un duo fericit, combinatia lapte sau iaurt cu cereale fiind binevenita pentru digestie si pentru un tranzit cat mai bun, datorita aportului semnificativ de fibre, cat si de fermenti biologici.

Legume cu carbohidrati

Nutritionistii sunt de parere ca legumele proaspete pot constitui o buna optiune in combinatie cu carbohidratii – fainoase, cartof, orez, mazare. O masa de paste sau bruschete cu rosii, sau de orez cu legume si salata este binevenita la pranz.

O alimentatie sanatoasa si energizanta pentru o zi obisnuita ar putea fi astfel gandita: mic dejun cu oua fierte si legume proaspete, pranz cu paste cu rosii sau orez cu legume si salata, o cina cu salata cu ou, somon sau fructe de mare.Alexandru Manole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*