Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cartoful, remediu naturist

Cartofii sunt aproape nelipsiti de la masa noastra, fiind unul dintre cele mai folosite alimente din lume. Pe langa faptul ca sunt hranitori si surse bogate de vitamine si minerale, cartofii au si multe calitati terapeutice, meritandu-si, pe drept cuvant, numele de aliment-medicament.

Beneficiile cartofului

Beneficiile cartofului

Durerile reumatice

Trebuie sa stiti ca in caz de dureri reumatice, mult mai accentuate in sezonul rece, se pot folosi cataplasme cu cartofi fierti, calzi, cat se poate suporta. Cartofii fierti si zdrobiti, pusi in tifon, se aplica pe locurile dureroase si se fixeaza cu o bucata de panza.

Expertii sustin ca amidonul si caldura din cartofi alina durerile din oase si din muschi.

Cartofii cruzi, dati prin razatoarea mare, se stropesc cu otet cald si apa, parti egale, si se aplica pe locul dureros: sale, umar sau genunchi. In caz de durere de gat se face din nou o cataplasma si se fixeaza in jurul gatului cu tifon sau o bucata de panza ce poate fi tinuta pana dimineata.

Litiaza renala si biliara

De asemenea, sucul de cartofi te scapa de litiaza renala sau biliara. Doi – trei cartofi de marime potrivita se curata de coaja, se spala si se usuca intr-un prosop de bucatarie, se taie marunt, ca pentru ciorba, si se dau prin storcatorul de fructe.

Sucul de cartofi se bea imediat dupa ce a fost preparat. Nu se lasa nimic pentru mai tarziu.

Cum se face cura cu suc de cartofi?

Cel mai indicat ar fi ca sucul de cartofi sa se bea, cate un pahar, de la ora 12 din noapte si pana a doua zi, la ora 9, timp in care sa nu se manance si sa nu se bea nimic. Cura dureaza 14 zile. Acelasi leac se recomanda si suferinzilor de gastrita. Ca sa aiba efectul asteptat, sucul de cartofi nu se bea in amestec, chiar daca are un gust nu tocmai placut.

Mai mult, specialistii ne anunta ca nu trebuie aruncate cojile de cartofi deoarece, din punct de vedere terapeutic, sunt mult mai pretioase decat tuberculul. Acestea contin potasiu, flavonoide cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace.

Apa in care au fiert cojile de cartofi bine spalate are efect remineralizant si se poate bea ca remediu pentru hipertensiune si reumatism. Cojile fierte se pot aplica pe articulatiile dureroase si ranile care se vindeca greu.

Sinuzita

In caz de sinuzita se pot face inhalatii cu apa in care s-au fiert cojile de la patru cartofi. Impotriva aftelor bucale se clateste gura cu decoct din coji de cartofi.

Arsuri, degeraturi, ulceratii

In plus, pentru arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii ori ulceratii, se aplica pe locul bolnav coji de cartofi, fixate cu tifon sau o bucata de panza curata.

Potrivit nutritionistilor, cartofii copti, mancati cu tot cu coaja, sunt de folos in insomnii, imbatranire prematura, previn boala Alzheimer, accidentele vasculare, degenerescenta maculara, cataracta si ajuta la slabit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*