Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Carnea de porc – Pro si contra

Multe persoane considera ca a consuma carne de porc este ceva rau pentru sanatate si de aceea aleg sa o excluda din alimentatie.

Nutritionistii spun ca in aceasta perioada este cea mai inteleapta alegere. Alimentatia este indispensabila functionarii organismului. In zilele noastre, fata de trecut, oamenii sunt mult mai atenti la alimentele pe care le consuma, alegandu-le pe acelea care considera ca aduc mai multe beneficii sanatatii.

Cum este deja iarna, iar porcul face parte din alimentatia traditionala a acestui anotimp, iata cateva dintre afirmatiile specialistilor referitoare la acest aliment.

Carnea de porc - Pro si Contra

Carnea de porc – Pro si Contra

Ce valoare nutritiva are carnea de porc

Expertii spun ca diferitele parti ale porcului pot fi pregatite in diferite feluri, in functie de gusturi. Cu toate ca am fi tentati sa credem ca a consuma acest aliment se limiteaza la satisfacerea papilelor gustative, iata ca specialistii ne asigura ca acesta contine multe elemente indispensabile functionarii organismului uman, printre care:

Fosfor: carnea de porc reprezinta o sursa excelenta de fosfor, al doilea mineral, dupa calciu, ca importanta in organism. In afara de interventia sa in cadrul proceselor chimice la nivel celular, fosforul este indispensabil pentru sanatatea oaselor.

Zinc: este un element implicat cu prioritate in imunitatea organismului, in vindecarea ranilor, in dezvoltarea fatului. Acesta este un element foarte indicat persoanelor cu diabet zaharat.

Fier: un alt element indispensabil organismului, care previne aparitia anemiei.

Vitamine: carnea de porc este bogata in vitamine din grupa B-urilor (B1, B2, B3, B5, B6 si B12), implicate in functionarea normala a celulelor nervoase si a creierului.

Proteine, indispensabile pentru sustinerea masei musculare.

Cum se conserva carnea de porc

Expertii spun ca daca vreti sa conservati carnea si preparatele din carne de porc, trebuie sa stiti ca in prezent, modul cel mai utilizat de conservare este refrigerarea si congelarea.

Refrigerarea sa permite conservarea intre 4 si 6 zile, iar atunci cand se opteaza pentru congelare, durata de pastrare poate ajunge pana la 4-6 luni.

In privinta partilor grase ale porcului, acestea sunt bogate in grasimi saturate si colesterol. Sunt indicate a se consuma cu prudenta, deoarece afecteaza functionarea arterelor.

O alta problema pentru organism este reprezentata de continutul de toxine existent in grasimile de la porc. Acesta, fiind un animal cu digestie rapida, se apreciaza ca nu poate elimina in totalitate toxinele rezultate, acestea depozitandu-se in corpul sau, in special in partile grase.

Nici mezelurile pe baza de carne de porc nu sunt recomandate zilnic, din cauza aditivilor si conservantilor continuti.

Un alt aspect tine de cresterea intensiva a porcilor. Unii nu agreeaza acest lucru din cauza impactului asupra mediului si a calitatii carnii. In aceasta situatie, se poate apela la carne ecologica, provenita din ferme de mici dimensiuni sau gospodarii traditionale.

Care sunt pericolele pentru sanatatate?

In 2009 in lume a aparut gripa porcina, boala care a fost asociata cu un consum de carne provenita de la acest animal. Organizatia Mondiala a Santatatii estimeaza ca exista un risc de transmitere a gripei porcine la om in timpul manipularii si prepararii acestei carni.

De asemenea, o alta boala legata de consumul de carne de porc insuficient preparata este trichineloza. Riscul se diminueaza prin controlarea carnii comercializate.

In afara de riscul acestor doua boli, porcii pot fi purtatori primari de paraziti si virusuri ce pot cauza probleme grave de sanatate, tenie, hepatita E, virus Nipah, virus Menangle, de aceea carnea trebuie foarte bine pregatita.

4 raspunsuri pentru Carnea de porc – Pro si contra

  1. Elena Răspunde

    2 ianuarie 2015 la 17:36

    – raspuns pentru comentariul lui Eugen:

    alimentatia europeana si mai ales cea vestica a inlocuit produsele de carne traditionale cu produse LOW FAT or NO FAT incepind prin anii ’70. Tot in acest timp, a crescut incidenta de cancer si diabet. Produsele moderne, lipsite de grasimi naturale (beneficiale omului – dovada suntem noi, caci strabunii nostril au supravietuit mancind mai ales porc si nu mai ales spanac) sunt pline de chimicale, grasimea este inlocuita cu zahar ori mai rau cu corn syrup (o compozitie chimicala facuta din porumb modificat genetic).

    etichetele – iti vor da informatie despre alimentul cumparat – dar va rog sa tineti seama ca mint prin omisiune – de examplu: prin lege trebuie sa mentioneze pe eticheta un anumit produs chemical daca depaseste X mg -OK – loophole alert – vor schimba masura de serving in asa fel ca un serving are (x-1) mg din acel produs si deci nu trebuie sa-l afiseze. Concluzie: daca va bazati pe ceea ce etichetele afizeaza, si dumneavoastra ve-ti avea o viata scurta.

    Alimentatia vestica si americana se bazeaza din greu pe ingrediente chimicale, pe vegetale, legume si grine modificate genetic -un vast experiment uman. Strabunii nostrii care au mincat porc, si ciorba de burta, si au baut tuica dupa o buna traditie romaneasca nu au avut probleme de cancer, diabet si alte boli degenerative asa cum avem noi care urmam o alimentaie vestica. Concluzia mea este ca atentia trebuie indreptata spre aceste produse chimicale si vegetale modificate genetic. Din nefericire au inceput sa modifice genetic si anumite animale. Pentru „protectia” noastra vor acum sa iradieze alimentele din supermarket – sa ucida toti microbii (HMMM, imi aduc aminte ca dupa Chernobil ni se spunea sa nu mai mincam salate si vegetale caci sunt irradiate din cauza continutului mai crescut de apa)

    Concluzie: maninca produse naturale asa cum provin din natura. Nu conteaza daca maninci carne sau vegetale sau o combinatie. Conteaza sa le cumperi in forma lor naturala, nu pachete sau conserve care stau pe rafturi cu lunile – acestea garantat sunt pline de chimicale. Daca ai deficiente de vitamine sau minerale – inseamna ca nu maninci variat. Vitaminele si mineralele trebuie sa provina din mincare nu din pastille cu prafuri chimicale. Ai grija ca alimentele sa nu fie modificate genetic – irradiate, sau spalate in chimicale ( atentie mare cu vegetalele si fructele mai ales – acoperite cu lacuri sa le faca sa apara mai colorate si mai aratoase – spala-le bine in apa cu otet – din pacate vegetarienii si mai ales veganii au incidenta cea mai mare de cancer)

    Live long and prosper !!!

  2. Petric Răspunde

    19 februarie 2014 la 18:32

    Nu-i nimic periculos daca este consumat in moderatie si sunt fara antibiotice, ingrasaminte artificiale, herbicide etc; ca acum 100 ani in urma…..Mult noroc!

  3. petre Răspunde

    29 decembrie 2013 la 15:49

    trebuie sa fii prost sa sustii ca aduce beneficiile respective

  4. eugen Răspunde

    29 decembrie 2013 la 15:41

    sfatul meu este sa urmati module de alimentatie european.
    bogat in carne de porc , mezeluri si carne de vita.

    va rog sa ignorati sfaturile nutritionistilor care va tot repeta ca mezeluri sint „otrava” iar carnea de porc si de vita este daunatoare.

    de asemenea va rog sa ignorati total ceea ce scrie pe aetichetele produselor pe care le cumparati si sa nu care cumva sa intelegeti din ce sint facute.

    de asemenea este o idee buna sa ignorati cele citeva milioane de cazuri de cancer care sint diagnosticate in fiecare an , mai ales in tarile dezvoltate si care sint direct legate de alimentatia vest europeana si lipsa de activitate fizica.

    in acest fel veti fi predispusi la toate bolile cusnoscute iar in jurul virsstei de 60 de ani abia va veti putea misca si veti lua un pumn de pastile zilnic.

    va recomand sa va traiti viata. va fi una scurta.
    cu aproximativ 10-20 de ani mai scurta daca urmati „alimentatia traditionala romineasca”.
    sau europeana.

    pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*