Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Efectele berii fara alcool asupra organismului

Berea fara alcool reprezinta o varianta de bere care are in continutul sau apa, malt si hamei. Cu toate ca alcoolul din acest tip de bautura ar trebui sa fie zero, berile fara alcool contin circa 0.1 – 0.5% alcool.

Cateva tari europene au legi precise care stabilesc care va fi denumirea unei beri in functie de cantitatea de alcool continuta.

Bere fara alcool

Bere fara alcool

Tipuri de bere fara alcool

De pilda in Regatul Unit, termenul „bere fara alcool” se aplica numai pentru o bere care are o concentratie de alcool sub 0.05%.

In Marea Britanie mai exista si alte variante de beri care detin un mi continut de alcool: cea dezalcoolizata (ABV : 0.05-0.5%), sau berea cu continut redus de alcool (berea Low alcohol : ABV : 0.5-1.2%).

Expertii in domeniu afirma ca fabricarea berii fara alcool se face in etape asemantoare cu cele prin care se produce berea obisnuita.

De exemplu, la berea fara alcool, amidonul se descompune din malt la temperaturi inalte, se amesteca cu hamei si rezultatul se fermenteaza cu ajutorul drojdiei de bere. Din acest proces rezulta, prin fermentarea glucidelor, alcoolul din produsul final.

In cazul berii fara alcool exista totusi o etapa suplimentara: cea in care se elimina alcoolul, extras prin evaporare, la o temperatura de 78 grade Celsius.

Nutritionistii mai spun ca in cazul unei beri, caloriile provin din carbohidrati si din alcool.

Astfel, diferitele procente de alcool si glucide explica variatia numarului de calorii din bere: de pilda, expertii spun ca glucidele aduc corpului circa 4 kcal/gram, iar alcoolul ~7 kcal/gram.

Cate calorii are o bere?

Trebuie spus ca circa 100 de grame de bere obisnuita, cu un continut de 4 grame glucide si 5 grame alcool, contin aproximativ 51 calorii.

De asemenea, trebuie sa stiti ca o mare parte dintre tipurile de bere care sunt prezente in tabele de calorii sunt prezentate generic, cu o densitate calorica de 43 kcal/100 ml.

Expertii spun ca la berea fara alcool variabilitatea continutului in glucide explica, variatia continutului in calorii.

Berea aduce corpului micornutrienti

De exemplu, in Europa se fabrica bere fara alcool care are un continut mai ridicat in glucide, insa exista si variante de bere fara alcool mai light, cu putine calorii. Majoritatea sortimentelor de bere fara alcool va aduc in corp circa 14-17 kcalorii la 100 ml, mai sustin expertii in nutritie.

Acestia sunt de parere ca, in cazul berii, efectele acesteia asupra sanatatii umane sunt dezbatute numai prin prisma aportului de calorii, ceea ce face ca multi bautori sa aiba grasime pe abdomen.

Totusi, in realitate, acest aspect nu trebuie privit in absolut, problema principala nefiind prezenta berii, ci cantitatea prea mare, in anumite situatii.

Trebuie spus ca o bere de 500 ml care contine 250 de kcal, consumata in cadrul unei alimentatii de 2500 de kcal, reprezinta circa 10% din aportul de calorii.

In acest caz, cantitatea de alcool se incadreaza la consum moderat de alcool, prin urmare o bere nu pune nicio problema particulara, ci chiar favorizeaza un aport de micronutrienti: vitamine de grup B, magneziu, seleniu.

Multi experti in nutritie sustin ca berea are niste trasaturi foarte asemanatoare painii, din punct de vedere istoric, cat si nutritional si nu de putin ori se mai numeste si „painea cea lichida”.

Totusi, alcoolul prezent in bere, in cazul in care este consumat in mod excesiv, prezinta aceleasi riscuri si beneficii pentru sanatate ca alcoolul din orice sursa.

Berea fara alcool este interzisa alcoolicilor, tocmai datorita cantitatilor (chiar sub 0.5%) de alcool prezente in acest tip particular de bautura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*