Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce trebuie evitate alimentele modificate genetic?

In privinta multor dintre produsele inventate de oamenii de stiinta, care sunt din ce in ce mai numeroase, se pune problema daca sunt sau nu sigure pentru sanatatea oamenilor.

Ideea de a produce alimente care sa reziste la seceta, insecte, pesticide si sa fie mult mai hranitoare si cu un termen de valabilitate mai ridicat – a condus la nasterea unor produse modificate genetic.

Alimente modificate genetic

Alimente modificate genetic

Si totusi, alimentele modificate genetic pun sau nu in pericol viata oamenilor?

Expertii sunt de parere ca din pacate nu este verificata siguranta unor astfel de produse, iar acest gen de alimente sunt consumate zilnic, fara cercetari amanuntite asupra potentialelor pericole asupra sanatatii umane.

Foarte multe persoane au dezvoltat alergii care le pun viata in pericol

Propunerea de a incorpora o gena a unor fructe cu coaja lemnoasa in boabele de soia a fost abandonata din cauza temerii ca introducerea genelor straine in plante poate avea un neasteptat efect negativ asupra sanatatii.

O cercetare recenta a examinat efectele unor cartofi modificati genetic asupra tractului digestiv al sobolanilor. Rezultatele cercetarilor sustin ca exista diferente semnificative ale intestinelor cobailor hraniti astfel si ale celor care au primit cartofi nemodificati genetic.

Alimentele modificate genetic afecteaza sistemul imunitar

Un studiu realizat in anul 2008 a scos in evidenta ca soarecii care au fost hraniti astfel au avut reactii immune, fiind modificat numarul de celule care reglementeaza functiile imune din organism.

Dezvoltarea biotehnologiei marcheaza soarta umanitatii

Se pare ca alimentele si apa, contaminate cu materiale de inginerie genetica, ar putea creste tumorile maligne. Ulterior, alte experimente au confirmat legatura intre alimentele modificate genetic si cancer.

Ingineria genetica ridica probleme si pentru cei cu restrictii alimentare, cum ar fi vegetarienii sau veganii, pentru ca permite introducerea produselor de origine animala in instalatii.

Statele slab dezvoltate vor deveni mai dependente de acest tip de alimente decat alte comunitati. Continuarea obtinerii alimentelor modificate genetic a fost incurajata prin obtinerea unui orez special, caruia i s-a adaugat mai multa vitamina A, benefica pentru oamenii saraci.

Acest lucru poate deveni insa un obicei pentru companiile tarilor dezvoltate, care pot produce culturi modificate, majorand dependenta zonelor sarace ale lumii.

Produsele modificate genetic nu pot fi schimbate, iar genele vor fi multiplicate generatie dupa generatie, avand un impact necunoscut si daunator asupra populatiei viitoare. Astfel ca dezvoltarea in ritm rapid a biotehnologiei si a ingineriei genetice marcheaza soarta omenirii.

Efectele unor astfel de alimente modificate genetic este foarte probabil sa nu fie reversibile. Insa toate dezavantajele care le insotesc sunt ireversibile, in special, efectele abuzive asupra mediului de cultura natural si, evident, asupra sanatatii oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*