Schinduful, tonicul de care ai nevoie pentru corpul tau
Cuprins:
Despre schinduf
Despre schinduf a scris prima data acum doua milenii invatatul Dioscordie in tratatul sau de farmacologie, precizand ca vindecatorii din Dacia o foloseau intens. Pe atunci, aceasta planta era folosita contra bolilor digestive si de piept, pentru vindecarea ranilor si tratarea ulcerelor, precum si pentru revenirea lehuzelor.
Schinduful a fost cunoscut in Egipt, de exemplu, und era utilizat ca ingredient in procesul de imbalsamare a corpurilor faraonilor, iar semintele erau considerate afrodisiace. In Peninsula Arabia era folosit contra caderii parului, iar in India, in medicina traditionala ayurveda, se considera ca schinduful are proprietati carminative, tonice si afrodisiace.
A fost cultivat in Europa de catre calugarii benedictini in secolul VII, iar azi se cultiva in India, in tarile din regiunea mediteraneana, dar si in SUA.
Planta are circa 40 centimetri inaltime si cu frunze verde deschis, schinduful poate fi intalnit spontan la noi in tara in zonele cu caldura suficienta.
Expertii sunt de parere ca semintele de schinduf, care se gasesc si in magazinele specializate, se folosesc dupa ce se rasnesc, pana se obtine o pulbere. Trebuie sa stiti ca operatiunea de rasnire este necesar sa fie facuta cu zece minute inainte de a fi intrebuintata pentru ca principiile active ale plantei sa ramana intacte.
Ceaiurile din seminte de schinduf se fac din una sau doua lingurite de pulbere peste care se toarna apa fierbinte, in jur de o cana.
Beneficii schinduf – Previne osteoporoza
Potrivit specialistilor, aceasta planta are rolul de a mentine tonusul tesuturilor, ajuta la reglarea activitatii endocrine, prevenind cancerul ovarian si mamar. De asemenea, previne eliminarea calciului din oase si aparitia osteoporozei. Tratamentul este sub forma de cura de 30 de zile timp in care zilnic se beau 3 cani din combinatia de infuzii.
Pentru a obtine un ceai numai bun trebuie sa lasati circa 20 de minute la fiert o mana de seminte, apoi se strecoara si se consuma inaintea meselor principale. Ceaiul combinat de schinduf se face dintr-un amestec de macerat la rece si infuzie calda de pulbere din seminte. Se pun doua lingurite de pulbere in 250 ml apa de izvor la macerat timp de 12 ore. Se va scoate maceratul, iar peste pulberea umeda din cana se adauga 250 ml apa clocotita care se lasa sa se infuzeze aproximativ 20 minute.
Se strecoara si se amesteca cu maceratul preparat la rece. Expertii spun ca sterilitatea in cazul femeilor, dar si al barbatilor, poate fi tratata cu pulberea din seminte de schinduf.
Tratamentul dureaza sase luni si se consuma zilnic cate sase linguri de pulbere. Tratamentele pentru sterilitate facute cu schinduf se asociaza cu ceaiuri sau poduse pe baza de branca ursului. Are efecte mai ales in cazurile de sterilitate la persoanele cu probleme cu glicemia sau colesterol crescut.
Beneficii schinduf – Pentru menopauza
Trebuie sa stiti ca pentru femeile ajunse la menopauza infuzia combinata de schinduf este de un mare ajutor. Pentru aceasta, infuzia combinata este preparata din macerat la rece si cald care se consuma zilnic.
Se pun 3 linguri de pulbere de schinduf intr-o cana cu apa rece care va sta la macerat pana a doua zi, cand este facuta infuzia calda. Se scurge maceratul si peste restul de pudra de schinduf este adaugata o cana cu apa fierbinte care va sta 20 de minute pana va fi strecurata, amestecata cu maceratul la rece si apoi consumat zilnic.
Beneficii schinduf – Glicemia
Planta are efecte puternice asupra glicemiei si diminueaza valoarea acesteia. Este recomandata pentru diabetici, dar cand se incepe o cura cu schinduf se recomanda consultarea unui specialist.