Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Sfaturi pentru alegerea iaurtului

Iaurtul se afla printre alimentele cele mai sanatoase, fie ca este obtinut din lapte de vaca, capra sau bivolita. Iaurtul este un aliment sanatos, insa unele sortimente contin prea mult zahar sau sunt bogate in calorii.

Si totusi, cum procedam daca vrem sa alegem la cumparaturi cel mai sanatos iaurt? Urmeaza aceste sfaturi si asigura-ti o alimentatie sanatoasa!

Iaurt sanatos

Iaurt sanatos

Iaurt sanatos – Opteaza pentru iaurt natural

Este bine ca totdeauna sa optezi pentru iaurtul natural si sa tii cont de faptul ca pentru iaurt e nevoie doar de lapte si de doua culturi de bacterii Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus care transforma laptele in iaurt prin fermentatie.

Pe langa acestea, iaurtul ar putea sa contina cateva arome, putin zahar sau fructe. Trebuie insa sa stai departe de produsele care au o lista lunga de ingrediente si care contin uleiuri hidrogenate sau indulcitori artificiali.

Iaurt sanatos – Probioticele din iaurt

Probioticele reprezinta niste bacterii bune similare cu cele din tractul digestiv si sunt de fapt un ingredient important al iaurturilor. Specialistii sunt de parere ca aceste bacterii benefice pot imbunatati digestia si mentin sanatatea intestinelor. Nu toate tipurile de iaurt contin culturi vii si active, asa cum sunt numite bacteriile din iaurt.

Exista produactori care trateaza termic iaurtul si „ucid” astfel atat bacteriile rele cat si pe cele bune.

Iaurt sanatos – Cantitatea de calciu din iaurt

Iaurtul reprezinta o sursa importanta de calciu, insa cantitatea poate varia de la un brand la altul. Este indicat sa te indrepti catre un iaurt care contine cel putin 15% din doza zilnica recomandata.

Iaurt sanatos – Atentie la zahar si grasimi

Trebuie sa ai mare atentie la continutul de zahar al iaurtului si sa nu te bazezi prea tare pe continutul de grame de pe eticheta.

Este in regula sa optezi pentru un iaurt care contine 1% pana la 2% grasimi!

In mod natural, iaurtul contine circa 9 grame de zahar la 170ml de iaurt si in jur de 7 grame in iaurtul grecesc. De aceea este bine sa eviti orice produs a carui eticheta are primul sau al doilea ingredient zaharul!

Expertii mai spun ca cea mai sanatoasa alegere inseamna sa alegi un iaurt simplu si sa il mananci cu fructe proaspete, dar deseori esti tentat sa cumperi un iaurt in care au fost deja adaugate fructe.

Trebuie sa te asiguri ca iaurtul sa nu contina zahar adaugat. Uneori se intampla ca iaurturile cu fructe sa contina de fapt doar un amestec de zahar si coloranti sau suc de fructe, atrag atentia nutritionistii.

Iaurt sanatos – Iaurtul degresat

Iaurtul degresat nu este intotdeauna sarac in calorii. Multe iaurturi degresate contin destul de mult zahar. Este in regula sa optezi pentru un iaurt care contine 1% pana la 2% grasimi. Este usor sa afli daca iaurtul contine sau nu probiotice. Conform datelor publicate de National Yogurt Association, iaurturile care contin probiotice trebuie sa aiba pe eticheta ”culturi vii si active”.

Totusi, exista si iaurturi care contin si alte bacterii insa, nu sunt neaparat mai sanatoase. In cazul in care un produs a fost tratat termic, compania trebuie sa specifice acest lucru pe eticheta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*