Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum se prepara hreanul in otet si care sunt calitatile acestuia

Una dintre plantele care are efecte terapeutice este hreanul. Acesta este de fapt o planta radacinoasa alba, iute si aromata, care are cateva proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. Health24.com scrie ca daca este consumata in cantitati mici, aceasta planta se recomanda si pentru stimularea poftei de mancare.

Hreanul

Hreanul

Ce contine hreanul

Radacina de hrean contine multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Trebuie sa stiti ca mirosul intepator al radacinii se datoreaza sulfurii de alil, o substanta care se gaseste din belsug si in usturoi si ceapa. Potrivit specialitilor, hreanul a fost folosit inca din vechime ca un remediu popular cunoscut la noi inca de pe vremea dacilor, pentru tratarea sinuzitelor, reumatismului, anemiei, gripei si racelilor.

Pe de alta parte, din radacina de hrean sau din frunzele acestei plante se obtin mai multe preparate: tinctura, otetul de hrean, faina de hrean sau cataplasmele cu hrean. Inclusiv durerile de cap au sanse mari sa treaca daca se vor utiliza in acest sens cateva comprese din frunze proaspete de hrean.

Expertii in fitoterapie sustin ca celor care au probleme din cauza unei rinite sau chiar sinuzite, li se recomanda sa-si puna pe frunte o compresa cu hrean ras. Aceasta planta are capacitatea de a desfunda imediat nasul.

Hreanul are si capacitatea de a actiona asupra grasimilor, fiind recomandat celor care tin cura de slabire!

Daca cumva suferiti de bronsite sau gripe sezoniere, este bine sa folositi comprese imbibate cu esenta de hrean care se pun pe piept pentru o ora. In cazul in care se manifesta o senzatie de usturime, compresa trebuie inlaturata imediat. De asemenea, trebuie sa stiti ca aceasta planta reprezinta o adevarata sursa de vitamina C si poate sa va intareasca sistemul imunitar, mai ales in perioada racelilor din timpul iernii.

Medicii nutritionisti mai spun ca substanta care-i da gustul picant creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare in cazul persoanelor anorexice si anemice. Health24.com mai scrie ca hreanul are si capacitatea de a actiona asupra grasimilor, fiind recomandat persoanelor care sunt la cura de slabire.

Trebuie sa stiti ca radacinile de hrean se recolteaza toamna si se pastreaza pana-n primavara ingropate in nisip, intr-un loc cat mai intunecos.

Cum se prepara hreanul in otet?

Pentru a va prepara hrean in otet, va trebui sa puneti intr-un borcan de un sfert de kg o radacina de hrean rasa, peste care va fi necesar sa adaugati cateva lingurite de miere si se torna otet pana sus. Este indicat sa lasati la macerat macar sapte zile, iar acest produs il veti consuma inainte de masa, ca stimulent!

Acest lichid este foarte bun ca tonic si refortifiant al pielii, insa cei care se stiu alergice, ar trebui sa nu foloseasca acest otet decat dupa o testare pe o portiune mica de piele. In cazul in care vreti sa va pregatiti o salata de toamna de hrean cu sfecla rosie, trebuie spus ca cu cat aceasta sta mai mult la macerat, cu atat ingredientele se intrepatrund si capata un gust mai bun.

Este necesar sa spalati bine un kg de sfecla rosie si sa puneti la copt, dupa care la racire, se da prin razatoarea mare. Hreanul, in cantitate de circa 500 de grame, se va da prin razatoarea mica. Se amesteca hreanul si sfecla, se adauga ulei, otet, sare si piper dupa gust si se pastreaza, la rece, in borcane bine infiletate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*