Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Este mai bine sa mancam fructul sau sa consumam sucul acestuia?

Majoritatea nutritionistilor recomanda consumarea fructelor si a sucurilor obtinute din acestea pentru scaderea in greutate. Trebuie spus ca sucurile de fructe nu sunt insa mentionate ca forma preferata pentru o alimentatie corecta. Motivul este foarte simplu, mai ales ca indiferent de fructe si de metoda folosita pentru stoarcere, cea mai importanta cantitate de nutrienti este adusa de fructul intreg.

Expertii in nutritie ne anunta ca pielea celor mai sanatoase fructe, cum ar fi afinele, merele, smochinele, caisele, perele, strugurii, prunele, stafidele, are o activitate biologica esentiala in viata fructului.

Fructe sau suc de fructe?

Fructe sau suc de fructe?

Aceasta reprezinta locul in care fructul interactioneaza cu lumina si unde se formeaza o varitate mare de pigmenti care absorb diferite lungimi de unda ale luminii.

Potrivit specialistilor, acesti pigmenti, inclusiv flavonoidele si carotenoidele constituie inca subiect de cercetare pentru oamenii de stiinta, mai ales pentru substantele nutritive care sustin o viata sanatoasa.

In plus, cojile fructelor intregi, cum sunt strugurii, au capacitatea de a furniza protectie impotriva razelor ultraviolete, diminuand riscul de cancer. Din pacate, expertii sunt de parere ca atunci cand se obtine sucul de struguri, cojile sunt indepartate.

Care sunt cele mai importante avantaje ale pulpei fructelor?

Fata de coaja, care este o sursa principala de fibre, carnea fructelor, contine fibre, dar si nutrienti. In cazul portocalei de pilda, sucul obtinut este extraordinar de sanatos atunci cand i se adauga si pulpa fructului. Partea alba ce captuseste coaja de portocala contine insa flavonoide.

Expertii spun ca miezul portocaliu al fructului are vitamina C, iar in cazul in care acestea lucreaza impreuna, corpul uman devine mai rezistent. De obicei, partea moale, alba, este indepartata in procesul obtinerii sucului. Prin urmare si flavonoidele.

Asta reprezinta o pierdere, mai ales ca se cunoaste faptul ca acestea au o activitate antioxidanta, antimicrobiana, anticanceroasa si antiinflamatorie.

Cu toate ca multe produse comerciale sustin ca au in compozitie pulpa fructului, majoritatea nu sunt naturale si este si putin probabil ca dupa ce a fost eliminata sa mai fie readaugata ulterior.

Trebuie spus ca stoarcerea fructelor diminueaza semnificativ continutul de fibre. Conversia de la fructe intregi la suc de fructe reduce enorm continutul de fibre. In acest fel, o ceasca de suc de mere, de la care s-a eliminat pulpa, practic, aduce un aport de fibre insesizabil. Asa sunt pierdute aproximativ 15 grame de fibre, care daca s-ar fi aflat in suc ar ajuta la completarea necesarului mediu zilnic de fibre.

Nutritionistii spun ca sucul care a fost lasat fara pulpa si coaja frcutului nu mai dispune de elemente nutritive care sa sprijine procesul de metabolizare si digerare. In plus, sucul de fructe creste mai repede glicemia decat fructul intreg.

Evitati sucurile din comert!

Ca sa nu mai vorbim de sucurile de fructe de pe rafturile supermarketurilor, care contin un procent foarte mic de suc natural, iar in rest, indulcitori sintetici. Trebuie sa stiti ca in cazul in care veti opta pentru cele din urma bauturi, nu primiti niciun nutrient, ci doar multe calorii.

In cazul in care sucul de fructe devine o singura alegere posibila pentru a inlocui apa gazoasa, parerile expertilor sunt in favoarea sucului de fructe.

Expertii spun ca daca fructele sunt stoarse impreuna cu legumele, si pulpa este retinuta in suc, atunci creste substantial aportul de nutrienti. Ca sa puteti evita oxidarea este bine ca sucurile sa fie consumate in maximum 15 minute dupa stoarcerea fructelor si legumelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*