Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Factorii care influenteaza gustul mancarii

De ce aceste alegeri? Sa tina totul de atmosfera? In niciun caz, a demonstrat stiinta. Cand iei masa in locuri in care galagia te copleseste pierzi abilitatea de a percepe gustul dulce si pe cel sarat. Totul are legatura cu felul in care este conceput creierul.

Ceea ce nu inseamna ca o masa perfecta inseamna liniste totala – altfel sandviciul pe care il mananci in fuga, singur, deasupra chiuvetei, acasa, ar trebui sa fie excelent. In realitate volumul optim al muzicii, la masa, ar trebui sa fie de exact 62 – 67 de decibeli – cel al unei conversatii normale.

Studiile au aratat ca, la un asemenea volum al muzicii, mancarea este considerata mai buna decat daca muzica s-ar auzi mai tare sau mai incet. In acest caz, muzica se aude indeajuns de bine incat sa-ti excite simturile, insa destul de slab, astfel incat sa nu le copleseasca. Muzica clasica a avut cele mai clare rezultate in acest experiment.

Cercetarile au aratat ca felul in care percepem gustul vinului depinde in mare de muzica si de volumul cu care aceasta se aude. Subiectii si-au schimbat opinia vizavi de gustul vinului si cu 60% influentati de volumul cu care se auzea muzica.

Personalitatea si starea de spirit

Se stie ca oamenii mananca gras sau prefera dulciurile atunci cand sunt stresati. Producatorii de chipsuri si alte snacks-uri datoreaza jumatate din castigurile lor anuale acestui fenomen. O explicatie simpla este aceea ca atunci cand ne simtim nefericiti, cand avem o stare proasta, vrem sa mancam ceva care sa ne dea o stare de bine. Iar zaharul si carbohidratii cresc nivelul de serotonina din creier.

Insa stresul poate si schimba felul in care percepem gustul mancarii. Intr-un studiu realizat in 1998, savantii au pus un grup de voluntari sa guste o mostra de indulcitor artificial, dupa care au stresat grupul punandu-l sa rezolve puzzle-uri care nu aveau finalitate, fiind „gresite”, in timp ce o masinarie le claxona in ureche la intervaluri inegale de timp.

Dupa aceasta tortura, voluntarii au fost pusi sa guste din nou o mostra de indulcitor artificial si sa spuna cat de dulce sau de amara este. De aceasta data toti au perceput-o ca fiind mult mai amara decat la inceput.

Expertii ne anunta ca starea de spirit influenteaza gustul mancarii la un asemenea nivel incat atunci cand esti epuizat, obosit, dupa un antrenament intens, tinzi sa simti zaharul din orice. De aceea dupa ce ai alergat, daca gusti dintr-un suc, ti se pare ca este zahar pur.

Pagina precedentă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*