Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Factorii care influenteaza gustul mancarii

Ca toate celelalte simturi si cel al gustului poate fi manipulat de o serie intreaga de factori, aflati in afara controlului tau. Iata cateva exemple, conform Cracked:

Conteaza alimentele pe care mama ta le-a mancat in timpul sarcinii?

Bineinteles ca hrana din copilarie si-a pus pecetea, influntandu-ti gusturile pe intreg parcursul vietii. Insa totul incepe mult mai devreme.

Un studiu realizat in Philadelphia, care a presupus ca gravidelor sa li se administreze suc de morcovi in timpul sarcinii si apoi, cand alaptau, a aratat ca odraslele acestor femei pur si simplu nu se puteau satura de aceasta bautura mai tarziu. Asta pentru ca alimentele consumate de femei dau gust atat lichidului amniotic, cat si laptelui secretat de acestea.

Despre gust

Despre gust

Un alt factor care conteaza: eticheta

Oamenii cred ca mancarea ambalata multicolor, purtand etichete care de care mai fistichii, este mai buna decat restul, care se cumpara in cutii de un gri cenusiu, deloc apetisante. Asta chiar daca e vorba de aceeasi calitate a produsului.

De aceea si exista aceste etichete, iar cei care le concep castiga bani de pe urma muncii lor. Insa felul in care ne influenteaza o eticheta experienta gustului merge mult mai departe de atat.

Un experiment in cadrul caruia un produs a fost etichetat ca avand continut scazut de grasimi, acelasi produs fiind apoi etichetat ca avand continut integral de grasimi, fara ca intre cele doua sa existe insa vreo diferenta, a aratat ca subiectii considerau a doua versiune, cu grasimi, ca fiind superioara din punct de vedere al gustului.

In cadrul studiului s-a folosit mancare comuna, cu gustul careia subiectii erau obisnuiti si ar fi trebuit sa-l recunoasca.

O cercetare din 2002 a aratat ca acelasi produs, dat subiectilor din doua grupuri, cu singura diferenta ca in cazul celui de-al doilea grup s-a adaugat pe eticheta, la ingredienta, si soia, a fost perceput diferit de voluntari. Cei din al doilea grup, care credeau ca alimentul pe care il consumasera continea soia, au spus ca ceea ce mancasera avea gust ciudat, in niciun caz bun. Asta, chiar daca au mancat acelasi lucru cu cei din primul grup, care fusesera multumiti de gust.

Simpla vedere a unui ingredient pe eticheta schimba felul in care percepem gustul produsului.

Zgomotul din fundal este important

Imagineaza-ti un restaurant elegant, rafinat, cu pretentii. Daca nu obisnuiesti sa frecventezi astfel de localuri, cu siguranta ai vazut in filme: toata lumea bea vin din pahare cu picior, fata de masa e imaculata, muzica clasica se aude in fundal.

Acum imagineaza-ti un restaurant cu mult mai ieftin, eventual un fast-food, unde se aude muzica pop la un volum care nu-ti permite nici macar sa-ti auzi gandurile.

Pagina următoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*