Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum protejeaza laptele oasele?

O cercetare recenta pune la indoiala „capacitatea” laptelui de a ne proteja de fracturi si de osteoporoza.

Potrivit expertilor, de multe ori laptele este considerat o sursa importanta de calciu, mineral indispensabil pentru oase, iar consumul acestuia ar trebui sa ne protejeze de fracturi si de osteoporoza, boala caracterizata printr-o fragilitate osoasa excesiva.

Laptele si fracturile

Laptele si fracturile

Laptele ajuta oasele – un mit?

Un studiu recent citat de Maxisciences.com arata, insa, ca laptele nu reduce riscul de fracturi osoase si nu protejeaza de osteoporoza.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii de la Universitatea Harvard au monitorizat timp de 22 de ani, 96.000 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani.

Expertii au analizat consumul de lapte si numarul de fracturi suferite de participanti. In total, s-au inregistrat 1.226 de fracturi la sold in cazul femeilor si 490 la barbati.

Ce demonstreaza studiul?

In cadrul studiului s-a observat ca voluntarii care consumasera mai mult lapte in adolescenta nu au fost mai protejati de fracturi decat cei care il bausera mai putin.

De asemenea, cel putin in cazul baietilor, fiecare pahar suplimentar de lapte consumat pe zi in timpul adolescentei a crescut cu 9% riscul de fractura de sold.

Cu toate acestea, consumul de lapte in adolescenta a fost asociat si cu o inaltime mai mare la maturitate, lucru ce ar putea explica fragilitatea osoasa putin mai crescuta.

„Intarirea masei osoase datorata consumului de lapte ar fi contrabalansata de o fragilitate pusa pe seama inaltimii. Iar o inaltime mai mare ar fi un factor de risc pentru osteoporoza”, afirma dr. Diane Feskanich, coordonatorul cercetarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*