Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce este necesar cromul in alimentatie?

Expertii afirma despre crom ca acesta este un mineral indispensabil in metabolismul carbohidratilor, influentand ceea ce se numeste factorul de toleranta la glucoza. Absenta cromului din alimentatie duce la obezitate, predispune la diabet si afecteaza metabolismul glucozei.

Cromul functioneaza ca un senzor indicand capacitatea de absorbtie a glucozei la nivel celular.

Cromul in alimentatie

Cromul in alimentatie

Colesterol si diabet

Cromul intervine si in procesul de metabolizare al colesterolului, intr-un mod similar cu procesul in care este implicata glucoza.

Absenta necesarului de crom zilnic din alimentatie este unul din factorii care duc la declansarea diabetului, dar si un factor care predispune la obezitate si la grave tulburari de metabolism.

Psoriazis

De exemplu, lipsa cromului din alimentatie este considerata responsabila pentru declansarea unor forme de psoriazis, de un nivel ridicat al trigliceridelor din sange si de hiperglicemie. Acneea la varsta adulta si glaucomul se pare ca sunt si ele consecinte ale lipsei cronice de crom.

Potrivit studiilor recente, necesarul de crom in alimentatie este foarte mic, iar intreaga cantitate poate sa fie adusa prin alimentatie si variaza in functie de varsta si sex de la 50 la 200 de micrograme.

Cu toate acestea, desi rar constatat ca atare, deficitul de crom apare la cei care consuma in mod preponderent alimente procesate industrial si foarte putine fructe si legume.

Fiecare aliment ingerat aduce 2-5 micrograme de crom, dar de notat este faptul ca hrana procesata – faina rafinata si carnea prelucrata industrial – nu mai contine crom, acesta oxidand in procesele de prelucrare.

Cele mai bune surse de crom

Potrivit nutritionistilor, cele mai bune surse de crom sunt:

  • drojdia de bere proaspata, 
  • fructele de mare, 
  • ficatul si alte organe, 
  • cerealele integrale si 
  • cartofii. 

Broccoli, varza, toate legumele cu frunze verzi, salata verde, ridichile si apa minerala sunt si ele bune surse de crom. La acestea se adauga rosiile, merele si ouale.

Un ou contine 26 de micrograme de crom, in timp ce un mar are 36 de micrograme. Absorbtia cromului este dependenta de nivelul de vitamina C fara de care cromul nu poate fi asimilat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*