Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce sunt nocive anumite alimente?

O parte dintre alimentele care au fost deja incadrate in categoria superalimentelor, gratie puterilor lor aproape miraculoase si efectelor lor benefice asupra sanatatii, pot fi nocive, cel putin in anumite circumstante.

Este vorba despre grepfruit, sofran, soia, ardei iute si peste gras, conform Daily Mail, care a vorbit cu spcialistii pentru a afla in ce fel acesti aliati se pot transforma in dusmani.

Grepfruit

Acesta este doar unul dintre alimentele care ar trebui sa se vanda cu un prospect, astfel ca cei care il consuma sa stie care sunt contraindicatiile. Fructul este sanatos gratie naringeninei, care echilibreaza nivelul zaharului din sange si previne sindromul metabolic, ajutand ficatul sa arda grasimea in exces, insa si periculos, deoarece creste nivelul estrogenului.

Grapefruit - aliment periculos

Grapefruit – aliment periculos

Femeile in varsta care consuma numai un sfert de fruct pe zi isi cresc riscul de a se alege cu cancer mamar cu 30%, dupa cum a aratat un studiu realizat in SUA.

Chiar si asa, grepfruitul ramane o sursa excelenta de Vitamina C, fibre si fitonutrienti, explica specialistii. Atat timp cat medicul tau iti da unde verde la grepfruit, jumatate de fruct pe zi sau 250 de ml de suc iti vor aduce reale beneficii.

Daca sari de un litru de suc pe de grepfruit pe zi sau peste doua fructe in acelasi interval de timp, ai putea sa suporti consecintele.

Sofran

Acesta este un condiment care protejeaza ficatul si ajuta la digestia grasimilor, luptand si cu tumorile. In plus, unele studii au aratat ca protejeaza si de Alzheimer.

Sofran - aliment periculos

Sofran – aliment periculos

Daca va fi consumat in cantitati moderate, sofranul este benefic sanatatii, insa daca se depaseste cantitatea de 100 de mg pe zi poate duce la ulcerul stomacului. In plus, el poate subtia sangele, asa ca trebuie evitat inainte de o operatie sau in cazul in care se iau anticoagulante.

Consumat in cantitati mari, sofranul reduce nivelul de zahar din sange, fiind astfel deloc indicat pentru diabetici. Ideal este sa nu sarim de o lingurita de sofran pe saptamana, recomanda un dietetician britanic.

Soia

Soia se gaseste in mare parte dintre produsele procesate. Avand un continut de grasime mai mic decat carnea si continand un nivel mare de acizi grasi omega 3, benefici inimii, boabele de soia sunt bogate si in sapte aminoacizi esentiali, de care organismul are nevoie pentru a mentine si repara tesuturile, de la muschi pana la firele de par.

Soia - aliment periculos

Soia – aliment periculos

Din pacate, soia contine si o cantitate mare de chimicale care ingreuneaza digestia proteinelor, blocand absorbtia mineralelor si afectand metabolismul. Soia contine doua substante care sunt confundate de organism cu estrogenul si care afecteaza fertilitatea.

Chiar daca scade usor riscul de cancer mamar, cercetatorii americani au descoperit ca soia este cel putin riscanta pentru femeile care au supravietuit acestui tip de cancer.

Fundatia britanica de Nutritie recomanda consumul unei singure portii de soia neprocesata pe zi.

Ardei iute

Potrivit nutritionistilor, capsaicina, ingredient de baza al ardeiului iute, amelioreaza durerea si imbunatateste circulatia, reducand chiar tumorile canceroase. Ardeiul iute trebuie inclus in dieta persoanelor aflate la cura de slabire – femeile supraponderale care au consumat zilnic chili sau ardei iute au slabit 2,2 kilograme pe luna.

Ardei iute - alimente periculoase

Ardei iute – alimente periculoase

Expertii sunt de parere ca practic, capsaicina continuta nu face decat sa transforme o parte din alimente in caldura, evitand stocarea lor sub forma de grasime.

Astfel, un studiu realizat la Universitatea Yale a aratat ca persoanele care consumau zilnic un ardei iute prezentau si un risc crescut de cancer al stomacului. Se crede ca ardeiul iute trece de barierele protectoare ale stomacului, favorizand aparitia ulcerelor si putand cauza indigestia si arsurile la stomac.

Specialistii recomanda sa nu consumam mai mult de 3 ardei iuti pe saptamana, obligatoriu impreuna cu alte alimente si in cadrul unei diete echilibrate.

Peste gras

Somonul, macroul si sardinele abunda in acizi grasi omega 3, care previn bolile de inima si tin creierul sanatos. In plus, acesti pesti sunt bogati in Vitamina A si D, fiind printre putinele alimente care se pot „mandri” cu asa ceva in componenta. De exemplu, prezenta Vitaminei D imbunatateste si starea generala, crescand nivelul serotoninei.

Alimente periculoase - peste gras

Alimente periculoase – peste gras

Cu toate acestea, pestele gras mareste riscul de diabet, pesticidele care se gasesc in apele in care acesta traieste acumulandu-se in tesutul gras si jucand un rol important in evolutia bolii prin limitarea abilitatii organismului de a produce insulina.

3 raspunsuri pentru De ce sunt nocive anumite alimente?

  1. Dan Răspunde

    20 februarie 2014 la 13:48

    M-a amuzat tare mentionarea sofranului – isi mai aduce aminte cineva zicala:”ce stie taranul ce e sofranul”? Pai sofranul il gasesti doar cu gramul, si probabil ca substanta activa … foarte putin. Asa ca cele 0,1 grame sunt departe de romani, avand in vedere pretul sofranului.
    In schimb la pestii oceanici nu este mentionat mercurul – principala amenintare si motivul pentru care nu este bine sa mananci peste oceanic de mai mult de 2 ori pe saptamana. Deci – crap si pastrav la greu!!!

  2. Cseke Judit Răspunde

    19 februarie 2014 la 9:39

    Aveti perfectá dreptate, Dea Ina….., cu alte cuvinte:”nici prea-prea, nici foarte-foarte!

  3. Dea Ina Răspunde

    19 februarie 2014 la 8:45

    Totul este bun, daca este consumat cu moderatie.

    Este bine sa ne hranim sanatos.Eu cred ca asta presupune sa mancam cat mai variat, sa nu facem excese, si sa nu privim doar „indicatiile” sau „contraindicatiile” alimentelor, pentru ca atunci riscam sa ne imbolnavim psihic, ceea ce ar fi deasemenea foarte grav!

    Organismele umane difera si ceea ce mie imi place si imi face bine, pentru altul poate fi extrem de neplacut sau nociv!

    Cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie articolelor postate pentru ca exista oameni sensibili, sau usor influentabili sau poate fara prea multe cunostiinte care ar putea fi afectati!

    Eu cred ca daca am merge la doctor pentru orice, sau daca am sta sa cantarim sau sa analizam toata ziua ce mancam, cate E-uri si pesticide am ighitit sau cati ml de suc de grepfruit am baut, spitalele de psihiatrie ar fi pline, ba dimpotriva cred ca ar trebui suplimentate considerabil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*