Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum ne protejam de alimentele nesanatoase?

Unele alimente dau impresia, atat prin informatiile de pe ambalaj, cat si prin reclama, ca sunt sanatoase, insa acestea sunt de fapt bogate in zahar, sodiu si grasimi. Nutritionistii sustin ca un aliment este disponibil in mai multe variante, unele dintre acestea putand fi si benefice.

Iata cateva variante neindicate ale unor alimente si ce alegeri sunt de preferat.

Alimente nesanatoase

Alimente nesanatoase

Batoanele energizante

Multe dintre acestea contin faina alba imbogatita, sirop de porumb bogat in fructoza (sau alti indulcitori), grasimi saturate si putine fibre. Expertii spun ca acestea adauga cam 300-400 de calorii la cele zilnic consumate, ceea ce este destul de mult.

In cazul in care vrei neaparat un baton energizant, opteaza pentru unul care are 200-300 de calorii, in cazul in care il mananci in locul unei mese si pentru unul de 150 de calorii, in cazul in care il consumi ca si gustare.

Mai mult, foarte important este sa citesti lista de ingrediente si sa alegi unul care sa aiba cat mai putine, iar printre primele sa se afle diferite tipuri de cereale integrale – orez brun, faina integrala de ovaz sau grau.

Este recomandat sa optezi pentru cel putin doua din urmatoarele cerinte: sa aiba mai putin de 15 grame de zahar, mai putin de 2 grame de grasimi saturate, cel putin 3 grame de fibre si cel putin 5 grame de proteine. Daca nu gasesti un baton cu atat de multe proteine, il poti combina cu un pahar de lapte dulce cu continut scazut de grasime sau cu o felie de branza cu continut scazut de grasime.

Daca vrei sa alegi o varianta indicata, nu trebuie sa citesti etichetele mereu, ci este suficient sa studiezi o data ofertele de pe piata, sa alegi si apoi vei sti ce sa cumperi.

Cocteilurile

Problema apare aici, atunci cand principalul ingredient este sucul de fructe care are calorii si vitamine, dar fara fibrele din fruct.

Unele cocteiluri au adaos de zahar, ajungandu-se astfel la un continut caloric de 400-600 de calorii, adica aproximativ cat o masa principala. Iar cocteilul nu iti va tine de foame prea mult timp. De aceea, pentru a te bucura si de vitamine si de fibre, cel mai indicat este sa mananci fructul intreg, eventual in combinatie cu un iaurt cu continut redus de grasime.

Expertii spun ca poti sa iti faci si un cocteil, dar dietetic. O recomandare ar fi acesta: o jumatate de ceasca de iaurt cu continut redus de grasime, o jumatate de ceasca cu lapte dulce degresat, o portie dintr-un fruct si o lingura cu seminte de in, toate amestecate intr-un blender.

Bauturile vitaminizate sau cele pentru sportivi

Acestea sunt periculoase in special din cauza adaosului mare de zahar, cantitati prea mari din acesta marind riscul de a dezvolta afectiuni cronice cum ar fi boli cardiovasculare sau diabet.

Daca vreti sa le evitati, cauta variante neindulcite cu zahar, ci cu indulcitori artificiali care au zero calorii, insa evita oricum sa ii consumi des deoarece nici acestia nu sunt prea sanatosi.

Alimentele fara grasimi

Expertii sunt de parere ca acestea sunt in principiu bune, dar numai atata vreme cat ai grija sa oferi totusi organismului si grasimile de care are nevoie, sanatoase si cat timp nu consumi cantitati foarte mari din ele.

Multe persoane vad alimentele fara grasimi ca pe unele din care au voie sa manance nelimitat, ceea ce este gresit, deoarece, in cazul multora dintre ele, exista un plus de zahar sau sodiu pentru a compensa gustul pierdut din pricina absentei grasimilor.

Uneori este mai satioasa si gustoasa o prajitura cu grasimi decat cateva fara, si te ajuta si sa rezisti tentatiei de a manca in exces.

Recomandarea expertilor este ca, decat sa consumi un sos pentru salata fara grasimi cumparat, care are cantitati mari de zahar si sare, mai bine amesteca doua lingurite de ulei de masline cu suc de lamaie si pune-le peste salata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*