Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Problemele provocate de alimentatia nesanatoasa, in atentia ONU

Potrivit unui studiu recent al ONU, o alimentatie dezechilibrata prezinta mai multe riscuri pentru sanatatea mondiala decat tabagismul.

Olivier De Schutter, raportorul special ONU pentru dreptul la alimentatie, a facut un apel la adoptarea de masuri guvernamentale pentru o alimentatie sanatoasa.

Alimentatia nesanatoasa

Alimentatia nesanatoasa

Oficialul ONU a solicitat organizarea unei conventii mondiale privind un regim alimentar adecvat, cu ocazia conferintei consacrate protejarii si promovarii unei alimentatii sanatoase, potrivit datelor publicate de Euractiv.

Cu toate ingrijorarile in crestere si a initierii unor actiuni prioritare bine definite, comunitatea internationala nu acorda suficienta atentie propagarii epidemice a obezitatii si a relelor obiceiuri alimentare, a aratat Olivier De Schutter.

In acest moment, circa o cincime din populatia europeana este obeza

Pe continentul european, aproape 50 % din populatie era supraponderala in 2008, iar 23% din femei si 20% din barbati erau obezi, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Expertii sustin ca obezitatea este adeseori provocata de lipsa activitatii fizice si de o alimentatie nesanatoasa.

Aceasta este unul din principalii factori de risc pentru dezvoltarea unor boli necontagioase, precum cancerul sau diabetul, precum si a bolilor cardiovasculare si pulmonare.

„Sunt doi ani de cand am publicat raportul asupra nutritiei si a dreptului la alimentatie si zece ani de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat strategia sa mondiala pentru alimentatie, exercitii fizice si sanatate.

Totusi, obezitatea nu inceteaza sa castige teren, la fel ca si diabetul, bolile cardiovasculare si alte probleme de sanatate care le insotesc. Atentionarile n-au fost intelese”, a mai afirmat expertul.

Este necesara o taxa pentru alimentele nefaste

ONU a identificat cinci actiuni pentru a lupta contra obezitatii si a alimentatiei nesanatoase, intre care:

  • o taxa asupra produselor nefaste pentru sanatate, 
  • reglementarea alimentelor bogate in grasimi saturate, sare si zahar, precum si 
  • restrictionarea publicitatii pentru alimentele nesanatoase.

Organizatia vrea de asemenea o revizuire a subventiilor agricole putin judicioase. Obiectivul este diminuarea preturilor anumitor ingrediente si sustinerea produselor locale, astfel incat consumatorii sa aiba acces la alimente proaspete, bogate nutritiv si bune pentru sanatate.

Expertul Olivier De Schutter a adaugat ca masurile vizand promovarea unei alimentatii sanatoase nu ar functiona decat daca sistemele alimentare subiacente ar fi adecvate.

„Guvernele se concentreaza pe cresterea caloriilor disponibile, dar adeseori acorda putina atentie tipurilor de calorii, pretului lor, publicului tinta si modului in care ele sunt comercializate”, a mai aratat raportorul ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*