Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Vitamina D luata ca supliment nu este folositoare

Cu toate ca este populara, vitamina D luata drept supliment alimentar aduce prea putine efecte benefice asupra sanatatii inimii, prevenirii cancerului sau intaririi oaselor, in cazul in care este consumata de persoane sanatoase.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de catre cercetatorii din Noua Zeelanda.

Raportul stiintific, publicat de revista „Lancet Diabetes & Endocrinology„, pune la indoiala placerea cu care publicul consuma asemenea suplimente.

Vitamina D - supliment alimentar

Vitamina D – supliment alimentar

Raportul sugereaza ca cercetatorii ar trebui sa se opreasca din a consuma bani si timp pentru a afla daca vitaminele pot preveni unele boli cronice, scrie Desmoines Register.

Noul studiu se bazeaza pe datele existente in alte 40 de cercetari anterioare si se concentreaza strict pe vitamina D. Concluzia este ca „persoanele sanatoase nu obtin beneficii consumand-o”, a declarat Mark Bolland, cercetator la Universitatea din Auckland.

Expertul afirma ca studiile anterioare se bazau pe simple observatii, iar legatura intre administrarea suplimentara de vitamina D si imbolnavirile de cancer, diabet sau boli de inima era destul de fortata.

Potrivit specialistului, chiar daca dupa administrarea vitaminei D persoanelor respective li se diminua presiunea sanguina, acest lucru nu putea demonstra fara dubiu ca era astfel prevenit un infarct, un atac cerebral sau o fractura de oase.

Noul studiu contrazice pozitia sustinuta de U.S. Preventative Services Task Force, care sustine in continuare ca exista dovezi suficient de innsemnate potrivit carora suplimentele cu vitamina D aduc imbunatatiri starii de sanatate, mai ales pentru varstnici.

„Dezbaterea va continua”, conchide Karl Michaelsson, profesor la Universitatea Uppsala din Suedia. Expertul crede ca inca nu este clar daca administrarea suplimentara de vitamina D ar imbunatati sanatatea oamenilor.

2 raspunsuri pentru Vitamina D luata ca supliment nu este folositoare

 1. EUPro Răspunde

  24 mai 2014 la 12:26

  Corect: ori cercetatorii nu stiu exact ce cauta, ori jurnalistul nu a scris/ tradus bine articolul.

  Totul e atat de ambiguu incat nu se intelege exact ce anume vor sa demonstreze sau sa contrazica.
  Din punct de vedere al logicii pare un fel de pseudo-silogism inversat.
  Adica vor sa demonstreze ceva care sa fie altceva decat ce a fost demonstrat pana acum, dar fara sa aiba dovezile concrete nici ca ceea ce a fost demonstrat anterior este universal valabil, nici ca ceea ce vor ei sa aduca nou in cercetare ar fi mai argumentat.

  Adica un fel de „hai sa ne aflam in treaba”…

  Vitamina D este excelenta pentru cei ce au carenta evident. Iar forma cea mai buna este cea naturala si mai evident. Si trebuie evitate in momentul administrarii alte substante care pot sa impiedice absorbtia ei, la fel de evident.

  In rest, totul e bla bla .

 2. Domitian Ioan Pasca Răspunde

  8 februarie 2014 la 11:02

  Buna ziua.
  Este cea mai mare aberatie pe care am putut sa o citesc. Se pare ca acei cercetatori au cu totul alte interese referitor la demonstrarea actiunii unor substante.

  Exista o multime de studii care prezinta exact contrariul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*