Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Toporasul, planta care regenereaza pielea

Una dintre cele mai frumoase si utile plante pentru medicina traditionala este floarea denumita toporas, considerat in popor simbol al iubirii si fertilitatii.

Aceasta planta se mai numeste si floarea echinoctiului, pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara. Pentru scopuri terapeutice, de la toporas se folosesc florile si frunzele care se culeg in martie- aprilie, dar si radacinile culese toamna.

Toporasi

Toporas

Potrivit specialistilor in fitoterapie florile de toporas contin uleiuri volatile, rezine, viola-cvercetina, acid acetil- salicilic, mucilagii, zaharuri, dar si substante minerale. In compozitia frunzelor de toporas se afla ulei volatil de culoare bruna format din esteri metilici ai acidului salicilic si nonadienol.

Ce contin radacinile de toporas

In plus, radacinile de toporas contin saponozide, odorantina, acid-2- nitropropionic, uleiuri volatile, principii amare, dar si esteri ai acidului salicilic. De la aceasta planta se pot folosi florile si frunzele, care au o actiune emolienta, expectoranta, antiinflamatorie, antibacteriana, decongestiva, cicatrizanta, regeneranta si de intarire a corpului.

Expertii spun ca aceste plante sunt utile deoarece frunzele de toporas stimuleaza metabolismul pielii, au o actiune anticancerigena si regeneranta. Frunzele de toporas au o actiune la nivel celular, regenerand pielea.

Cum se prepara infuzia din toporasi?

In plus, daca aveti probleme cu stomacul, radacinile de toporas au actiune laxativa, dar si efecte hipotensive, antiinflamatorii, antireumatice. Aceste plante se pot folosi pentru combaterea racelii si a gripelor, a afectiunilor respiratorii, tulburarilor digestive, afectiuni gastrice, boli reumatice sau diverse arsuri si eczeme.

Siropul din flori de toporasi se prepara din florile proaspete, asezandu-le intr-un borcan. Se va turna miere de albine peste acestea, apoi se lasa la macerat timp de 2 saptamani. Acest amestec se va administra cate o lingura de 3 ori pe zi, in caz de raceala, gripa, faringite sau boli respiratorii.

Daca va intereseaza, infuzia de toporasi se prepara dintr-o lingurita de planta uscata la o cana de apa clocotita. Se va lasa la infuzat 10-15 minute, iar apoi se va bea de 3 ori pe zi, cate o cana. Infuzia din toporasi este utila in caz de infectie urinara, spun specialistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*