Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Secretul pentru o memorie buna

Persoanele cu varste cuprinse intre 43 si 55 de ani dau dovada de prospetime in gandire, daca in timpul tineretii au facut cu regularitate exercitii cardio-vasculare, arata rezultatele unui studiu realizat la Universitatea Minnesota-Minneapolis.

Memoria si sportul

Memoria si sportul

In prima faza a studiului, cercetatorii au testat 2.747 de tineri sanatosi cu varste sub 25 de ani, timp de un an. Dupa 20 de ani, aceiasi subiecti au fost pusi din nou pe banda de alergat, tot pe o perioada de un an.

Dupa alti 5 ani, subiectii au fost supusi unor teste cognitive, cu ajutorul carora s-au masurat functia executiva a creierului, memoria verbala si viteza psihomotorie, adica relatia dintre activitatea fizica si abilitatile de gandire.

„Acest este inca un important studiu care ar trebui sa le readuca aminte adultilor tineri despre beneficiile activitatilor sanatoase pentru inima, precum alergatul, inotul, plimbatul cu bicicleta sau exercitiile cardio la sala de fitness”, sustine profesorul David Jacobs Jr.

In cadrul cercetarii, participantii au alergat pe banda pana la epuizare, cu scopul de a simula cat mai bine un test de stres pentru sistemul cardiovascular.

In prima faza a studiului, acestia au putut alerga, in medie, aproximativ 10 minute. Dupa 20 de ani, subiectii au obtinut timpi cu pana la 3 minute mai mici.

Expertii spun ca fiecare minut in plus petrecut pe banda de alergat a influentat rezultatul testelor cognitive facute ulterior.

Persoanele care au rezistat mai mult, au putut asocia mai bine numere cu simboluri sau au putut sa-si aminteasca mai multe cuvinte in timpul testelor de memorie.

Potrivit profesorului Jacobs, creierul are nevoie de o cantitate mare de oxigen, pe care o obtine prin vasele de sange. Aceasta ar fi si explicatia pentru care activitatile fizice benefice sistemului cardio-vascular sunt eficiente si pentru activitatea creierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*