Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce alimente aveti voie sa mancati, daca suferiti de nefrita?

Inflamatiile tesutului renal determina anumite suferinte ale bolnavilor, ca hipertensiunea arteriala, aparitia unor edeme si insuficienta renala. Daca suferintele rinichilor sunt cronice, pacientul ar trebui sa adopte un anumit fel de alimentatie, care ii da posibilitatea sa isi continue ocupatiile.

Regim nefrita cronica

Regim nefrita cronica

Sfaturi pentru bolnavii de nefrita cronica

Medicii sustin ca cei care sufera de nefrita cronica trebuie sa evite frigul, oboselile, enervarile excesive si infectiile. Combaterea anginelor si a amigdalitelor, a gripei, a infectiilor de focar prin tratarea lor imediata cu antibiotice este de neinlocuit.

Este recomandat ca bolnavul sa evite aglomeratiile in perioade de epidemie de gripa sau de alte boli infectioase ce se iau prin contact. Dietetica insuficientei renale reprezinta partea cea mai insemnata a tratamentului nefritelor cronice de acest tip.

Insuficienta renala

Insuficienta renala inseamna incapacitatea rinichiului de a elimina deseurile mai mult sau mai putin toxice.

Acestea se strang in sange si produc o intoxicatie care se manifesta cu lipsa de pofta de mincare, greturi, uneori varsaturi si diaree, anemie, mancarimi ale pielii.

Hipertensiunea arteriala de origine renala impune, ca si retentia de apa, un consum foarte redus de sare.

Regim bogat caloric in lipide si gludice

Potrivit specialistilor, regimul de viata al bolnavului cu nefrita cronica este foarte important. Odihna trebuie sa ocupe cel putin 10 ore din 24. Programul de munca va fi limitat, excluzindu-se eforturile fizice si oboseala.

Analize lunare si combaterea constipatiei

Trebuie combatuta constipatia pentru a se elimina substantele toxice de la nivelul intestinului si prin aceasta starea de intoxicatie cronica a celor cu insuficienta renala. Bolnavul de nefrita cronica va face analize lunare, iar din punct de vedere al alimentatiei, regimul global trebuie sa fie bogat caloric mai ales in lipide si glucide.

Sarea in nefrita

Daca cel care sufera de nefrita cronica nu prezinta edeme, se vor putea adauga in dieta intre 3-5 g sare. Insa, atunci cand bolnavul are insa edeme mici, care apar seara, se va reduce, dupa indicatia medicului, cantitatea de sare adaugata la mancare sau se va exclude.

Aceasta este necesar, deoarece sarea favorizeaza retinerea apei in organism si ingreuneaza circulatia.

Consumul de lichide

Daca pacientul nu depaseste cantitatea de sare prescrisa de medic el poate sa bea 1-1,5 l lichide pe zi, cantitate necesara pentru combaterea insuficientei renale, prin cresterea cantitatii de urina eliminata.

Daca bolnavul este hipertensiv, cantitatea de lichide trebuie sa fie consumata in prize mici de cite 100-150 cm3 in 24 de ore.

Pentru regimul de nefrita cronica, albuminele din ratia zilnica vor fi usor scazute sub normal (0,60-0,80 g pe 1 kg de greutate corporala), deoarece resturile rezultate din arderea acestora nu se elimina din singe in cantitate suficienta.

Este necesara o cura de legume o data pe sapatamana

Cele mai valoroase albumine sunt cele din ou, lapte si branza de vaci. In afara de faptul ca ele dau nastere la mai putine produse toxice decat cele din carne, fasole, mazare uscata, linte si bob, acestea refac tesuturile uzate ale organismului.

Expertii mai recomanda consumul legumelor si fructelor crude, care sint in acelasi timp bogate in vitamine si foarte sarace in sare, ceea ce le face indicate in regimul renalului. Se mai poate consuma paine, dulciuri concentrate, dulceata, miere, marmelada, bomboane.

Este recomandat ca bolnavul cu nefrita cronica sa tina regim de cruditati, adica o dieta compusa exclusiv din legume si fructe. In perioada curei de cruditati, bolnavul trebuie sa pastreze repaus la pat, pentru a scadea consumul de energie al organismului.

Pe langa salatele de cruditati se pot adauga unele grasimi: unt sau smanatana.

Regimul alimentar total lipsit de sare adaugata la preparare sau cu prea putina sare trebuie astfel reglementat incat bolnavul sa nu-i simta lipsa si sa consume totusi o ratie alimentara echilibrata, in concordanta cu greutatea lui.

Alte bauturi in nefrita

Referitor la bauturi se recomanda consumarea laptelui cu masura sau a cafelei de orz, a ceaiurilor de macese, de coji de fructe, de cozi de cirese, de matase de porumb, sucuri de legume, de fructe: struguri, pepeni verzi, fragi, zeama de lamaie.

Carnea si branzeturile in nefrita

Din punct de vedere al carnii, se poate manca in cantitati mici carne de vaca, vitel, porc, pasare, in zilele cand nu se consuma branza sau legume uscate. Nutritionistii recomanda consumul de branzeturi nesarate, cas, urda, branza de vaci.

Legumele uscate in nefrita

Se pot manca supe de legume si fructe, bors de zarzavaturi, supe acrite cu zeama de varza murata, fara sare. Si legumele uscate sunt permise: fasole, bob, linte, mazare uscata numai in zilele fara carne sau branza si oua, calculate in cantitate permisa de albumine; se recomanda pentru continutul lor pretios in potasiu.

Fructe uscate in nefrita

De asemenea, este bine sa se manance fructe uscate, caise uscate, maces, piersici uscate, stafide si nuci pentru continutul lor bogat in potasiu si glucide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*