Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Bautura cu efecte uimitoare pentru sanatatea ta

Foarte multe vedete afirma ca au un secret care le tine sanatoase si frumoase. Aceasta bautura uimitoare se numeste kombucha, o bautura chinezeasca facuta din ceai fermentat cu bacterii si drojdie.

Kombucha

Kombucha

Efectele kombucha

Expertii in nutritie spun ca aceasta bautura ciudata poate face adevarate minuni pentru sanatate. Printre beneficile ei se numara:

  • scaderea in greutate,
  • un somn linistit,
  • cresterea parului si chiar
  • prevenirea cancerului.

Bautura kombucha este realizata din ceai fermentat cu drojdie si bacterii similare cu cele din ciuperci. Kombucha este folosita de mii de ani de chinezi, care o apreciaza pentru beneficiile aduse sanatatii lor.

Cum te ajuta kombucha?

Kombucha contine numerosi micronutrienti si acizi, inclusiv vitamina B, antioxidanti si acizi gluconici.

Doctorul Ariel Ostad, membru al Academiei Americane de Dermatologie, spune ca aceasta bautura este apreciata pentru impactul ei pozitiv asupra sistemului imunitar, ficatului si frumusetii pielii.

Printre vedetele care o consuma se numara Madonna si Gwyneth Paltrow. Cu toate acestea, expertii din SUA spun ca nu exista studii care sa arate ca ea ar preveni cancerul.

Alte beneficii Kombucha

  1. regleaza flora intestinala si o sustine pe cea benefica (microorganismele din intestin care sunt benefice si indispensabile pentru sanatatea noastra)
  2. ajuta la curatarea colonului si drenarea vezicii biliare
  3. ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase
  4. opreste diareea neinfectioasa
  5. regleaza apetitul
  6. ajuta in curele de slabire (daca se foloseste si o dieta corespunzatoare, saraca in grasimi de origine animala, si insotita de miscare)
  7. ajuta la reducerea sau eliminarea celulitei
  8. ajuta in tratamentul artritei
  9. are efect de remisiune a lupusului eritematos
  10. imbunatateste vederea si ajuta la vindecarea conjunctivitei, cataractei si glaucomului
  11. reduce sau elimina manifestarile neplacute ale sindromului premenstrual
  12. ajuta la reducerea dependentei de alcool
  13. curata acneea, amelioreaza psoriazisul si alte boli de piele
  14. ingroasa si intareste parul
  15. intareste unghiile
  16. imbunatateste mirosul
  17. ajuta la diminuarea stressului si a insomniei
  18. usureaza vindecarea de bronsita si astm
  19. actioneaza ca un laxativ bland, ajutand la evitarea constipatiei
  20. regleaza activitatea intestinala
  21. elimina unele simptome ale leuconevraxitei
  22. este un foarte bun calmant
  23. imbunatateste performantele sexuale
  24. elimina sau reduce palpitatiile
  25. imbunatateste circulatia sanguina
  26. sustine organismul in lupta cu tumorile
  27. ajuta la obtinerea unei digestii sanatoase
  28. ajuta in vindecare de gripa si raceala
  29. alina arsurile, inclusiv cele solare (se unge zona arsa cu un strat de ceai fermentat de Kombucha)
  30. reduce simptomele gutei

Atentie la modul de preparare

In cazul in care aceasta bautura nu este preparata cum trebuie, kombucha poate contine substante ce pot declansa unele afectiuni.

In SUA, bautura exista si sub forma comerciala, specialistii recomandand consumul formei ei pasteurizate. Unele produse de acest fel contin si zahar adaugat, ceea ce nu este tocmai bine pentru sanatate, caci ele pot creste glicemia.

Iata cum se prepara bautura kombucha:

Cel mai bine este sa incepeti cu o cantitate mai mica de ceai si cu un vas de diametru mai mic, pentru ca ciuperca sa poata creste repede si sa se dezvolte. Pe masura ce cultura de Kombucha se va dezvolta, veti putea produce cantitati tot mai mari de ceai fermentat.

  1. Pregatiti ceaiul asa cum o faceti in mod obisnuit. La un litru de apa fierbinte, puneti 2 lingurite de ceai negru (aprox. 5g).
  2. Se pot folosi de asemenea si pliculete de ceai. Lasati-l circa 15-20 minute (decoct), apoi strecurati-l.
  3. Ceaiul poate fi negru sau verde sau in amestec. Doctorii japonezi spun ca ceaiul verde previne dezvoltarea cancerului (este un puternic antioxidant; totusi nu e recomandabil sa il consumati searadeoarece poate da insomnie). Va sugeram sa folositi ceai verde pentru a prepara bautura de Kombucha. Daca nu vreti sa folositi ceai negru sau verde, puteti folosi ceai din alte plante medicinale (dar nu ceai de Coada soricelului sau Musetel, etc. care sunt puternic dezinfectante si pot distruge o parte din colonia de bacterii care constituie ciuperca Kombucha). Un raport de 1/5 de ceai de plante la ceai verde sau negru, e probabil cel mai indicat.
  4. Strecurati ceaiul sau, dupa caz, scoateti pliculetele.
  5. Adaugati 70 – 100g de zahar la un litru de ceai, peste ceaiul strecurat, dar care este inca fierbinte. Amestecati pana cand zaharul se dizolva in intregime. O lingura de zahar are aproximativ 20 g.
  6. Lasati ceaiul sa se raceasca pâna la 20 – 25 grade C. Cultura moare daca este pusa in ceai fierbinte.
  7. Când ceaiul a ajuns la temperatura camerei, turnati ceaiul indulcit intr-un vas de sticla, portelan sau ceramica sau de otel inoxidabil. Vasele de metal nu sunt indicate si nu trebuie folosite niciodata, deoarece acizii care se formeaza pot reactiona cu metalul. Trebuie sa evitati vasele facute din PVC sau polistiren.
  8. Daca pregatiti pentru prima oara bautura de Kombucha, adaugati lichidul pe care l-ati primit impreuna cu cultura. Pentru urmatoarele culturi, intotdeauna pastrati putina bautura de Kombucha fermentata pentru a o adauga in proportie de aprox. o zecime (10%) la noua dv. cultura, ca „lichid de pornire” (accelereaza pornirea fermentarii).
  9. Puneti cultura vie de Kombucha (ciuperca) in lichidul pregatit.
  10. Acoperiti vasul in care va fermenta cu un tifon sau pânza, o hârtie de filtru pentru a tine departe insectele, praful, sporii plantelor sau alte substante poluante. Legati-l cu un elastic de cauciuc pentru a va asigura ca nu intra musculite. Pânza trebuie sa fie destul de rara incât sa poata permite aerului sa circule si cultura sa poata respira, dar nu atât de rara incât musculitele sa poata intra sa-si depuna ouale.
  11. Fermentatia dureaza diferit in functie de temperatura camerei, volumul ciupercii si cantitatea de ceai. In general dureaza 7 – 12 zile. La o temperatura ambianta mai ridicata (peste 20 grade C) fermentarea este mai rapida. Perioada de 7 – 12 zile este data doar ca reper orientativ. Trebuie sa gustati si sa opriti fermentarea la momentul oportun!
  12. Cultura Kombucha necesita un loc linistit si nu trebuie mutata prea des. Temperatura ceaiului trebuie sa fie de 20 – 30 grade C. Temperatura ideala este de 23 – 27 grade C. Nu este necesara lumina.
  13. Când ceaiul a atins nivelul de aciditate dorit (pH 2,7 – 3,2), in functie de cum il preferati, scoateti cultura (ciuperca) din vas cu mâinile curate. Spalati ciuperca sub apa rece sau slab calduta. Reumpleti vasul cu ceai proaspat (nefermentat), adaugati ciuperca si 1/10 de ceai fermentat (pentru garbirea procesului de fermentare). Respectati temperatura pentru ceai (sa nu depaseasca 30 C, altfel distrugeti ciuperca!)
  14. Ceaiul care a fost fermentat turnati-l in sticle. Pastrati 10% ca si cultura de pornire pentru urmatoarea cultura. Astupati bine sticlele.
  15. Pentru a va bucura de gustul desavârsit al ceaiului de Kombucha, bautura trebuie lasata sa se maturizeze cel putin 5 zile dupa ce a fost pusa in sticle. Bautura rezultata este usor efervescenta.

Bautura de Kombucha are un gust bun. Este limpede, de culoare galbui-bruna, putin acrisoara si racoritoare.

O persoana normala poate bea 3 pahare pe zi:

  • un pahar dimineata (100 ml sau mai mult) pe stomacul gol,
  • al 2-lea pahar dupa o masa in cursul zilei si
  • ultimul pahar inainte de culcare.

Kombucha pret

Daca sunteti interesat(a) sa testati bautura minune, trebuie sa stiti ca pretul Kombucha in stare pura este de aproximativ 30 de lei si poate fi comandata de pe Internet.

4 raspunsuri pentru Bautura cu efecte uimitoare pentru sanatatea ta

  1. En Răspunde

    28 decembrie 2014 la 23:53

    Draga Nandi,
    Bautura rezultata, despre care se spune ca are aceste efecte benefice este o bautura fermentata. Ciuperca respectiva lasata la macerat in ceaiul indulcit cu zahar face ca lichidul rezultat sa fie usor acidulat, oarecum asemanator cu socata noastra. Doar ca are gust de ceai negru. Practic fara zahar ceaiul nu fermenteaza, iar zaharul fermentat genereaza alcool. Sincer, la hepatita si diabet nu recomand. Toate cele bune!

  2. Poenar Mihai Răspunde

    2 septembrie 2014 la 19:50

    Vreau adresa pentru a comanda acest produs – Poenar

  3. Poenar Mihai Răspunde

    2 septembrie 2014 la 19:49

    Sunt interesat de acest ceai, vreau asdresa pentru a comanda.
    Poenar

  4. nandi Răspunde

    20 decembrie 2013 la 7:35

    Este fooarte tentant mai ales pentru mine care am hepatita tip C si diabet.Cat costa o mostra de cultura de ciuperca si de unde se poate cumpara ?-cat despre zahar …pt.mine nici vorba ca l-as introduce ca indulcitor,de altfel eu m-am obisnuit cu ceaiurile neindulcite -cel de armurariu. la cafeaua de dimineata folosesc zaharina,iar pt.ceai,asa cum am spus ,il beau fara zahar sau miere.Va multumesc,astept raspuns.O zi minunata si SARBATORI CU LUMINA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*