Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de rau fac indulcitorii copiilor?

Indulcitorii sunt tot mai utilizati pentru a inlocui zaharul in ultimii ani si exista o explozie a produselor etichetate „fara zahar”:

  • bauturi racoritoare light,
  • iaurt,
  • inlocuitori de zahar,
  • guma de mestecat.

Ele sunt foarte tentante pentru copii, mai ales daca le consuma si parintii. Dar, aceste produse sunt oare recomandate pentru copiii mici?

Indulcitorii pentru copii

Indulcitorii pentru copii

Cat de recomandate sunt aceste produse pentru copii?

Din anul 1998, toate aspectele privind evaluarea riscurilor de sanatate si nutritionale sunt acoperite de Agentia pentru Siguranta Alimentelor. Expertii spun ca indulcitorii artificiali nu sunt autorizati a fi folositi in pregatirea hranei pentru sugari mai mici de 6 luni, nefiind recomandati nici pentru copiii cu o varsta de sub 3 ani.

Exista deja un risc de anumite boli din cauza aspartamului, boli ale copilariei de intoleranta la anumiti aminoacizi (de exemplu, fenilcetonuria cunoscuta ca o boala ereditara), care sunt prezenti in acest indulcitor.

Pentru copiii mai mari, indulcitorii nu sunt o problema, dar trebuie sa stiti ca exista pentru fiecare dintre ei o doza zilnica admisa (DZA), si peste care ar trebui sa se evite sa se depaseasca. Aceasta DZA se bazeaza pe greutatea corporala a consumatorului: 40 mg/kg/zi de aspartam, 5 mg/kg/zi zaharina, 15 mg/kg/zi pentru sucraloza sau 9 mg/kg/zi pentru acesulfam K.

Prin greutatea lor mai mica, comparativ cu adultii, copiii sunt susceptibili de a indeplini sau depasi DZA mai repede.

Indulcitorii nu sunt cariogeni

Totusi, comparativ cu zaharul, indulcitorii au avantajul de a nu fi cariogeni, adica nu favorizeaza aparitia cariilor dentare. Mai mult decat atat, atunci cand copiii sau adolescentii sunt atrasi de un consum ridicat de alimente dulci, cum ar fi bauturile racoritoare sau budincile, de exemplu, poate fi de dorit sa se reduca aceste aporturi de indulcitori.

Aceasta diminuare se face in mod progresiv, permitand indulcitorilor sa nu afecteze prea mult gustul produsului. De exemplu, puteti sa folositi si mici trucuri, cum ar fi sa puneti sifon in bauturi si sa faceti deserturi de casa pe baza de indulcitori, fara a provoca un consum excesiv de zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*