Cei mai siguri conservanti alimentari
Cuprins:
In cazul in care va intereseaza sa va protejati alimentele fata de bacterii si microbi, trebuie sa stiti ca exista conservanti naturali care ofera protectie fata de intoxicatii alimentare si mentin gustul produselor cat se poate de proaspat. Totusi, nutritionistii sunt de parere ca multi dintre conservantii de azi sunt de natura chimica si ar putea avea efecte secundare periculoase.
Cei mai siguri conservanti – Sarea
Printre cei mai siguri conservanti alimentari se afla sarea. Aceasta a fost folosita inca de pe vremea romanilor ca sa se poata conserva carnea si pestele.
Trebuie spus ca produsele care sunt tratate cu sare pot ramane in stare buna ani de zile. Profesionistii ne informeaza ca sare are rolul de a deshidrata alimentele si bacteriile din produsele alimentare.
Acestea nu mai pot astfel sa duca la bun sfarsit procesul de descompunere.
Extractul de rozmarin
Un alt conservant natural este cunoscut si sub numele oleorezina, extractul de rozmarin. Acesta a fost utilizat de sute de ani pentru a furniza alimentelor o aroma deosebita.
Ce trebuie sa faceti? Este necesar ca frunzele de rozmarin sa fie distilate pentru a obtine extractul de rozmarin, care are rolul de a preintampina oxidarea, factor decisiv al procesului de descompunere.
Zaharul
Si zaharul are rolul de a scapa alimentele de umezeala si de a preveni inmultirea bacteriilor. Din istorie se cunoaste faptul ca egiptenii au pastrat alimente in borcane cu miere, iar alimentele pot fi pastrate intr-un sirop dulce sau fierte in zahar pana cristalizeaza.
Otetul si acidul sorbic
Printre conservantii naturali foarte cautati se mai afla si otetul. El contine acid acetic in procentaj de 5%, care distruge bacteriile si alte microorganisme. In plus, un alt conservant este indicat, acidul sorbic, desi este un compus chimic, acesta a fost izolat pentru prima data din boabele de merisor.
E 200 sau acidul sorbic impreuna cu sarurile pe care le contine previn formarea si dezvoltarea mucegaiurilor, drojdiilor si bacteriilor.
Sulfitii
Alti conservanti naturali sunt sulfitii, care au fost utilizati inca din vremea imperatorului Cezar, avand rolul de a mentine vinul proaspat. Expertii spun ca sulfitii sunt folositi pentru curatarea echipamentelor pe care oamenii le foloseau in vinificatie. Pentru o mare parte a oamenilor, sulfitii sunt buni pentru consum, insa cei care sufera de astm sunt predispusi la o reactie alergica.