Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Alimente pentru boli cardiovasculare

Nutritionistii atrag atentia ca o dieta sanatoasa poate sa aduca o influenta pozitiva asupra afectiunilor de inima. Daca aveti parte de o dieta echilibrata si faceti mult sport, scadeti in mod semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Expertii ne anunta ca prin diminuarea nivelului de colesterol scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau obezitate.

O dieta sanatoasa presupune sa mancati alimente in mod echilibrat si in cantitati adecvate mentinerii indelungate a unei stari bune de sanatate.

Alimente pentru afectiuni cardiace

Alimente pentru afectiuni cardiace

Medicii cardiologi spun ca o dieta care influenteaza benefic activitatea sistemului cardiocirculator trebuie sa fie bazata pe fibre, cereale, produse animale si vegetale bogate in proteine, lactate, precum si sa contina cat mai putine lipide.

Colesterolul reprezinta unul din factorii declansatori ai dislipidemiilor si a aterosclerozei. De aceea, expertii recomanda consumul de fructe si legume, datorita continutului bogat in fibre vegetale, vitamine si minerale, a continutului lor mic de lipide, calorii si colesterol.

In cazul in care va propuneti sa va protejati de bolile de inima, trebuie sa consumati mult lapte si produse lactate, acestea fiind o sursa ideala de proteine, calciu, vitamina A si D, precum si de niacina, riboflavina.

De asemenea, nutritionistii spun ca este indicat consumul unor produse degresate, precum laptele, iaurtul, branza si chiar deserturile pe baza de lapte. In plus, nu uitati de cerealele integrale, faina de grau integrala, de orez, paste fainoase, vegetalele uscate, care contin fibre, fier, vitamine din complexul B, fiind in acelasi timp sarace in grasimi si colesterol.

Cei care sufera de afectiuni cardiace trebuie sa evite produsele de patiserie precum rulourile cu unt, saratelele, ar trebui sa nu isi condimenteze salatele, dar si sa nu consume sosuri pe baza de maioneza.

In dieta acestor persoane nu trebuie sa lipseasca proteinele de provenienta animala si vegetala: carnea, fructele de mare, ouale, fasolea uscata, lintea, alunele, nucile. Acestea reprezinta insa si sursa concomitenta de fier, vitamina B si alte vitamine si minerale.

In cazul in care suferiti de boli de inima, nutritionistii recomanda consumul de carne de vita, pui fara piele, pentru ca aceasta este bogata in colesterol, oaie, insa si legume.

Evitati grasimile si carnea de rata sau gasca

Trebuie sa evitati pe cat posibil, carnea de rata, de gasca, ficat, rinichi, creier, costita, carnati sau bacon. In plus, uleiurile vegetale si grasimile saturate trebuie eliminate sau cel putin reduse din dieta. Prin continutul bogat in trigliceride, acizi grasi si colesterol, aceste componentele din alimentatie reprezinta un adevarat pericol pentru persoanele cu boli cardiovasculare.

Specialistii recomanda utilizarea uleiurilor vegetale de soia, porumb, masline, avocado, susan, precum si a margarinelor semisolide realizate din aceste tipuri particulare de ulei. Consultarea unui specialist in diete inseamna o recomandare utila si in privinta regimului alimentar al unui adult, medicul putand determina cu exactitate proportia fiecarui nutrient necesar.

Persoanele care sufera de afectiuni de tip cardiac sunt sfatuite sa tina cont de numarul de calorii aduse prin dieta. Daca se va depasi necesarul zilnic, caloriile in plus vor fi depozitate in tesutul adipos, ceea ce va contribui, pe termen lung, la sporirea greutatii individului.

Trebuie sa evite consumul de produse hipercalorice de natura glucidica, dulciuri sau bauturi carbogazoase dulci, iar consumul de fructe si legume ar trebui situat intre 5-6 portii pe zi.

De asemenea, este recomandat sa mancati cel putin 6 portii/zilnic de produse pe baza de cereale, inclusiv cereale integrale. Acestea au un rol important datorita procentului mare de fibre, vitamine si carbohidrati cu structura complexa.

Un raspuns pentru Alimente pentru boli cardiovasculare

  1. Mitrea Luminita Răspunde

    3 ianuarie 2016 la 13:44

    Este foarte interesant site despre organismul uman si funcționarea lui la cote fiziologice normale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*