Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Traiesc mai mult vegetarienii fata de persoanele care mananca frecvent produse din carne?

Felul in care ne alimentam in fiecare zi plus alimentele pe care le ingeram, pot face diferenta intre longevitate si disparitia prematura. In urma unor studii care au fost realizate in California, SUA, a fost trasa o concluzie uimitoare. Iata care este aceasta si cum influenteaza ceea ce mananci durata de viata.

In urma unei cercetari la care au participat zeci de mii de persoane s-a observat ca acei indivizi care mananca ponderat si consuma in special fructe si legume traiesc mai mult decat „omnivorii”.

Vegetarieni sau omnivori

Vegetarieni sau omnivori

Aceasta este concluzia unei cercetari la care au luat parte peste 70.000 de persoane care nu consuma carne. Health.com scrie ca dietele vegetariene sunt asociate cu un risc redus de boli cronice, precum hipertensiunea, sindromul metabolic, diabetul zaharat sau cardiopatia ischemica.

Acest studiu, care a fost publicat in revista „Journal of the American Medical Association (JAMA) Internal Medicine” a monitorizat obiceiurile de consum ale peste 73.308 persoane, care au fost recrutate din cadrul unor congregatii cu specific religios in care nu se consuma deloc carne, ci foarte multe fructe si legume.

Initial, la inceputul studiului, cei care au luat parte la acesta au fost chestionati despre obiceiurile lor alimentare, fiind impartiti in cinci categorii: non-vegetarieni, semi-vegetarieni, pesco-vegetarieni, cei care mananca si fructe de mare, lacto-ovo-vegetarieni (produse lactate si oua), precum si vegani, persoane care mananca exclusiv fructe, seminte si legume si exclud din alimentatie toate produsele animale.

Expertii s-au folosit apoi de baza de date nationala pentru a determina cati dintre participanti au murit pe 31 decembrie 2011. Health24.com anunta ca rata mortalitatii a fost de sase la 1.000 de persoane pe an, cu 12% mai mica decat in cazul non-vegetarienilor.

Potrivit specialistilor, cercetarea se adauga la dovezile ce indica posibilul efect benefic al dietelor vegetariene in prevenirea bolilor cronice si imbunatatirea longevitatii.

Expertii mai sustin ca efectele par sa fie mai puternic in cazul barbatilor, cu o diminuare semnificativa a mortalitatii provocate de bolile cardio-vasculare. Pentru femeile care au luat parte la teste nu s-au inregistrat reduceri semnificative in cazul bolilor mentionate.

O alta opinie a specialistilor nutritionisti americani este aceea ca rezultatele demonstreaza o asociere a dietelor vegetariene cu o mortalitate mai redusa fata de dietele non-vegetariene.

In plus, cercetarea arata si faptul ca exista anumite asocieri de mortalitate mai redusa in cazul dietelor pesco-vegetariene, vegane si lacto-ovo-vegetariene, in comparatie cu cele non-vegetariene.

Ce fel de nutrienti reprezinta o problema in cazul veganilor?

Pe de alta parte, o cercetare realizata de Organizatia Mondiala de Sanatate (O.M.S.) a aratat ca cei care mananca frecvent carne sunt mai sanatosi decat vegetarienii. Expertii OMS spun ca asta se intampla dintr-un singur motiv: majoritatea vegetarienilor nu sunt si nutritionisti si nu considera ca o alimentatie lipsita de lactate, carne si oua le poate face rau, nu se duc la medic pentru analize si a li se prescrie suplimente.

In cazul acestora, cele mai frecvente deficiente grave sunt cele de calciu, fier si vitamina B12.

Johanna Dwyer, profesor de nutritie si medicina la Universitatea Tufts, Statele Unite spune ca acesti nutrienti reprezinta o problema, mai ales in randul veganilor care nu concep sa consume hrana in care se adauga vitamine sau sa ia suplimente.

Pentru a afla un raspuns la aceasta dilema, cea mai veche si mai respectata prganizatie vegetariene, The Vegetarian Society, Marea Britanie a anuntat ca o persoana care urmeaza o dieta vegetariana echilibrata si variata se conformeaza recomandarilor alimentare ale O.M.S. si consuma putine grasimi si multe fibre.

Studiile medicale au demonstrat ca vegetarienii sunt mai putin expusi unor boli ca cele de inima, cancer, diabet, obezitate sau tensiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*