De ce trebuie sa fie consumate cu moderatie semintele de floarea-soarelui
Desi sunt considerate destul de benefice pentru corpul uman si se spune ca pot sa previna boli precum astm, artrita, afectiuni pulmonare si chiar sterilitate, semintele de floarea soarelui trebuie sa fie consumate cu moderatie.
Expertii in nutritie sunt de parere ca semintele de floarea-soarelui pot sa va ingrase, daca obisnuiti sa le consumati in mod frecvent.
Semintele de floarea soarelui reprezinta un aliment sanatos dar care trebuie, insa, consumat cu masura. Acesti samburi au un continut ridicat de grasimi, respectiv au multi acizi grasi poli-nesaturati, care le dau o valoarea nutritionala speciala.
De pilda, uleiul de masline, atat de laudat, are doar acizi grasi mono-saturati.
In plus, s-a observat ca urmare a unor studii ca semintele de floarea soarelui asigura corpului un important aport de vitamine, in special vitamina E si minerale, in special potasiu, cu rol important in sustinerea activitatii cardiace.
Desi efectele miraculoase ale samburilor de floarea soarelui asupra cancerului sau asupra altor afectiuni grave nu pot fi probate din punct de vedere stiintific, este bine ca ele pot sa sigure o protectie cardio-vasculara, prin aportul de acizi poli-saturati, vitamine si minerale si li se pot atribui si anumite proprietati anti-oxidante.
Aceste seminte, in cazul in care sunt consumate in cantitati prea mari si cu o frecventa mare nu mai au efecte atat de benefice asupra corpului.
Este recomandat sa consumati in fiecare zi 15 – 20 de grame de seminte!
Expertii ne atrag atentia ca in cazul semintelor de floarea-soarelui, consumul necontrolat distruge efectele benefice ale acizilor asupra inimii prin cresterea ponderala. Va puteti astfel ingrasa daca mancati prea multe seminte, mai ales ca ele pot anula protectia cardio-vasculara, daca sunt consumate in cantitati mari.
Nutritionistii spun ca este recomandat sa consumati in fiecare zi 15 – 20 de grame de seminte! O lingura de samburi intr-o salata, categoric amelioreaza calitatile nutritionale ale preparatului.
In cazul in care se depaseste, insa aceasta masura, intervine valoarea calorica mare a acestor samburi, spun expertii, care atrag atentia asupra faptului ca toate efectele lor benefice sunt valabile mai ales pentru semintele crude.
Prin prajire, acestea isi pot diminua o parte din proprietati, mai ales prin pierderea vitaminelor, avertizeaza specialistii. In plus, fata de cele crude, semintele prajite au mai multa sare, iar aportul suplimentar de sare pe care acestea il introduc in corp nu este benefic, mai ales daca sunt consumate in fiecare zi.