Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce este bun fosforul pentru memoria ta?

Desi se considera ca alimentatia bogata in peste ar face memoria oamenilor mai buna, un grup de experti francezi a aratat ca acest aspect este fals. Cu toate ca este recomandat sa mancam peste pentru a ne activa meningele, acest lucru se datoreaza continutului sau de omega 3, iar nu continutului de fosfor, spun specialistii din Franta.

Potrivit unor studii, pestele contine o mare cantitate de fosfor, dar nu mai mult decat alte alimente precum cacaua, branza, galbenusul de ou, migdalele sau leguminoasele.

Fosfor pentru memorie

Fosfor pentru memorie

Alain Lieury, profesor de psihologie cognitiva a afirmat ca desi fosforul este un constituent esential al membranei cerebrale, actiunea specifica a acestui oligo-element asupra memoriei ramane inca de dovedit!

Credinta populara referitoare la conexiunea dintre consumul de peste si performantele intelectuale isi are originea in cuvantul grec „phosphorus”, care inseamna „purtator de lumina”, cu referire la proprietatile fosforescente ale unor pesti.

De-a lungul timpului, fosforescenta a devenit sinonima cu stralucirea si, mai recent cu munca intelectuala intensa.

Conform specialistilor, aceasta credinta nu este total eronata, mai ales ca beneficiile pestelui pentru creier sunt reale. Intr-adevar, pestele, mai ales cel gras, este bogat in omega 3, acizi grasi esentiali de care organismul uman duce deseori lipsa.

Daca veti consuma somon de 2 ori pe luna, evitati riscul de Alzheimer!

Corpul uman poate sa-i produca prin intermediul alimentatiei vegetale, prin consumarea unor seminte de in sau ulei de rapita, de exemplu, insa aceasta productie este insuficienta si de aceea trebuie cautat omega 3 din alte surse, precum peste, crustacee sau moluste.

Oamenii de stiinta spun despre omega 3 ca functiile sale sunt multiple pe parcursul intregii noastre vieti. Astfel in timpul sarcinii, acizii grasi esentiali sunt indispensabili structurii celulelor nervoase ale bebelusului si favorizeaza, ca atare, dezvoltarea lui intelectuala.

Mai tarziu, la varsta adulta, ei permit evitarea fazelor depresive.

Mai multe studii recente le acorda un rol important in incetinirea declinului cognitiv. Astfel, comparate cu persoanele care mananca peste mai putin de o data pe luna, cele care consuma mai mult de doua ori pe saptamana somon si alte feluri de peste gras prezinta riscuri diminuate cu 30 % in cazul dementei si cu 40 % in cazul maladiei Alzheimer.

Pentru fosfor, este bine deci sa mancam peste in mod regulat, insa conditia este sa il alegem bogat in omega 3, cat mai putin contaminat cu mercur cand el este salbatic, sau provenind din crescatorii de calitate.

De pilda, nutritionistii sunt de parere ca sardina, macrou, hering, somon, morun, pastrav sunt cateva valori sigure de integrat in meniul saptamanal, totul preparat crud sau fiert foarte usor, pentru a-i pastra calitatile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*