Studiu: De ce ne face mai sanatosi mersul pe jos?
Una dintre modalitatile de a combate bolile si batranetea este cea reprezentata de miscarea fizica constanta si mai ales de mersul pe jos. Expertii spun ca miscarea este foarte importanta pentru pastrarea sanatatii corpului uman.
Dincolo de mersul la sala de fitness, mersul la piscina, mersul la nutritionist, exista un alt mers, foarte simplu de practicat si anume mersul pe jos.
Se stie ca despre mersul pe jos se spune ca face piciorul frumos. De acum, inainte, potrivit noilor cercetari, mersul pe jos poate face si psihicul frumos. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca o plimbare de o jumatate de ora, care este efectuata zilnic, ajuta si la imbunatatirea starii psihice.
O cercetare realizata de Universitatea Stirling din Scotia a aratat ca cinci sedinte a cate 30 – 40 minute de mers atenueaza sentimentele negative si agitatia mentala si ne induc o stare de revigorare a corpului si de buna dispozitie.
Potrivit medicilor, cand un adult se plimba singur, el merge, de fapt, cu un altul decat el-insusi si leaga un dialog interior. Cel putin asta este explicatia data de psihiatrul Daniel Marcelli, coordonatorul studiului mentionat.
Potrivit cercetatorului, forta mersului pe jos ar consta tocmai in regasirea dialogului interior, in redobandirea abilitatii de a face asocieri, de a emite ipoteze, de a judeca binele si raul in cazul unei decizii.