Ce alimente trebuie sa consumi ca sa poti preveni degradarea creierului
Alimentele au rolul lor decisiv in ceea ce priveste incetinirea declinului mintal, iar daca sunt consumate in cantitatile recomandate de catre specialisti si din timp, atunci acestea pot face ca oamenii sa nu aiba probleme de sanatate grave la varste inaintate.
Exista mai multi factori care influenteaza dezvoltarea si progresia afectiunilor cardiovasculare si a declinului mintal. Potrivit datelor Care2.com, o mare parte a specialistilor sunt de acord ca alimentatia joaca un rol important in prevenirea degradarii creierului si a afectiunilor inimii.
Expertii din cadrul departamentului de Nutritie de la Harvard School of Public Health sustin ca chiar si cele mai bune medicamente reduc bolile de inima cu 25%, acelasi lucru il poate face si dieta de tip mediteraneean.
Conform unei cercetari realizate in SUA, la Universitatea Harvard, acest stil de alimentatie reduce considerabil riscul problemelor de inima si in special al atacului de cord, in cazul varstnicilor, obezilor sau diabeticilor.
Studiul a durat 5 ani si inclus aproximativ 7.500 de spanioli care aveau un risc crescut al bolilor de inima. Potrivit opiniei savantilor, persoanele care au adoptat dieta mediteraneana si-au redus cu 30% riscul, fata de cei care au urmat un regim alimentar sarac in grasimi.
Dieta mediteraneeana
Cura alimentara mediteraneana include multe fructe, peste, carne de pui, fasole, rosii, salate, ulei de masline si alune
Savantii au testat efectele dietei mediteraneene asupra creierului in cazul mai multor persoane in jurul varstei de 64 de ani.
Participantii la studiu au primit teste cu ajutorul carora le-au fost evaluate abilitatile mintale pe o perioada de 4 ani. De asemenea, rezulatatele au scos in evidenta ca cei care urmau o dieta mediteraneana aveau un risc de declin mintal mai mic cu 19%.
Specialistii nutritionisti mai spun ca daca va intereseaza trebuie sa stiti ca o cura alimentara mediteraneeana include multe fructe, peste, carne de pui, fasole, rosii, salate, ulei de masline, alune, nuci, migdale si vin. De asemenea, trebuie sa stiti ca elementul cel mai important al acestui stil de alimentatie este omega 3 cunoscut pentru beneficiile sale asupra creierului si sistemului nervos.
Aceasta dieta se bazeaza pe un aport crescut de fibre alimentare, nu induce starea de oboseala si nu te afecteaza psihic pentru ca nu exista alimente interzise. Este recomandata femeilor si tuturor celor carora le-a fost recomandat sa slabeasca.
Nutritionistii sunt de parere ca este important in dieta mediteraneeana consumul de masline si ulei de masline, pestele gras de apa dulce si pestele gras oceanic, fructele, legumele care se preteaza a fi mancate crude sub forma de salata, cereale integrale, branza de capra, oua, carne de pui, curcan si carne de vita, precum si miere.
In cadrul acesteia, principalele surse de grasimi sunt branza din lapte de vaca, untul si grasimile din peste. Sursele de proteine sunt branzeturile, pestele si carnea slaba, in timp ce mierea reprezinta principala sursa de zahar.
Trebuie spus ca vitaminele si mineralele sunt aduse din bogatia de fructe si legume pe care dieta le recomanda.