Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Care sunt beneficiile auriculoterapiei?

Despre auriculoterapie

Despre auriculoterapie se cunoaste faptul ca aceasta reprezinta o metoda de reflexoterapie prin care se introduc in urechea pacientului ace in anumite puncte biologic active sau „punctele acupuncturii” urechii. Potrivit datelor BBC, pe pielea urechii sunt mai mult de 200 de puncte biologic active, iar fiecare dintre acestea raspund pentru functia unui anumit organ sau sistem de organe ale corpului uman.

Auriculoterapia

Auriculoterapia

Expertii sustin ca in aceasta situatie, unele zone sunt cel mai bine stimulate prin folosirea acelor de acupunctura care trebuie sa fie sterile si de unica folosinta. Totusi, in alte zone este cel mai bine sa se foloseasca plasturii, care vor sta aplicati pe ureche timp de cateva zile in functie de afectiunea careia se adreseaza procedura.

Auriculoterapia reprezinta o disciplina recenta, care nu ar trebui sa fie de nimeni confundata cu acupunctura chinezeasca. In urma cu ani buni, un medic francez, Paul Nogier, elaboreaza o teorie plecand de la ipoteza ca urechea simbolizeaza un fetus cu capul in jos.

Specialistul francez realizeaza cartografierea a circa 30 de puncte principale care corespund organelor si diferitelor parti ale corpului. El spune la acel moment ca pavilionul urechii ar prezenta o analogie cu fetusul: lobul corespunde capului, conca corespunde abdomenului, marginea corespunde coloanei vertebrale. Potrivit expertului din Franta, stimularea punctelor reflex ar permite astfel tratarea tulburarilor functionale.

Afectiuni tratate prin auriculoterapie

Exista cateva afectiuni care ar putea sa beneficieze de tratament realizat prin auriculoterapie. De exemplu, prin aceasta modalitate se pot vindeca o multime de boli: de la cele ale ficatului, rinichilor, colonului, pana la intoxicatiile cu alcool, tutun sau problemele de cuplu.

In ceea ce priveste principiile care stau la baza auricoloterapiei, specialistii le explica prin faptul ca toate organele din corp au corespondent intr-un anume punct din ureche: ficat, rinichi, inima, vezicula biliara, intestin, uretra si colon.

Stimularea punctelor de pe aceste meridiane din zona urechii se face cu ajutorul unor ace fine, introduse in piele!

Trebuie spus ca punctele reflexe ale urechii mai pot fi stimulate prin masaj sau cu microcurenti. Toate acestea se petrec pentru ca urechea este o zona reflexogena bogat vascularizata.

Potrivit medicinei traditionale chineze, ea este conectata la sistemul nervos central şi la cele 14 meridiane energetice ale organismului, prin care circula chi-ul, energia vitala. De aceea, auriculoterapia se combina cu acupunctura generala, pentru a potenta efectele sale terapeutice.

Expertii in domeniu spun ca stimularea punctelor de pe aceste meridiane si din zona urechii se face cu ajutorul unor ace fine, introduse in piele, prin aplicarea de presiune manuala la acest nivel sau prin stimularea cu raze laser, cu magneti sau curenti de joasa tensiune.

Potrivit sursei citate, indicatiile principale ale auriculoterapiei includ sciatica, lumbago, tratarea durerilor cronice. S-a observat ca urmare a unor stduii ca peste 56% dintre pacientii tratati au demonstrat rezultate bune in redobandirea functiilor motorii. Totusi, medicii nu recomanda aceasta tehnica de tratament la gravide si la persoanele foarte varstnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*