Cat de mult stimuleaza gutuia sanatatea organismului?
Cuprins:
In urma cu circa 4.000 de ani in urma, grecii si romanii foloseau gutuile pentru marirea potentei si a imunitatii. Consumul gutuilor aduce o serie de beneficii sanatatii, datorita continutului bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu.
Gutuile sunt bogate in principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum si in vitamine, A, B, C si PP.
Gutuile lupta impotriva radicalilor liberi
Asocierea tanin-pectina are actiune favorabila asupra mucoasei digestive. Antioxidantii din compozitia gutuii ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduce riscul de cancer.
Datorita concentratiei de potasiu, gutuia poate ajuta si la scaderea presiunii vasculare.
Proprietati antiinflamatoare, astringente si analgezice
Trebuie spus ca acest fruct este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante si lista ar putea continua pentru ca specialistii atribuie acestui fruct o suta de proprietati.
Gutuile, cu forma lor ciudata, intre un mar si o para, sunt galben-aurii, de dimensiuni mari, puternic parfumate, astringente si dulci-amarui. Gutuile sunt ultimele fructe care se coc toamna, tarziu.
Intarirea gingiilor
Specialistii mai spun ca o gutuie, mancata dimineata, pe stomacul gol, iti intareste gingiile si-ti remineralizeaza dintii, te ajuta sa elimini toxinele din organism si sa scapi de oboseala.
Lupta impotriva infectiilor si hepatitei
Datorita cantitatii mari de vitamina C din compozitie, sucul de gutui te protejeaza contra infectiilor de sezon, raceli si gripa, si totodata inhiba dezvoltarea de microelemente care declanseaza hepatita.
mihai
21 aprilie 2014 la 13:22
Nu am inteles ce legatura are inceputul acestui articol cu beneficiile gutuii.
Poate ne explica cel ce a scris acest articol,asa ar arata logica si originalitatea lui.In plus buneficiile gutuii puteau continua pana la cele o suta (fix) de avantaje.