Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Avantajele si dezavantajele lactatelor

Expertii in nutritie spun ca lactatele sunt alimente esentiale in dieta copilului, adultului, cat si a varstnicului. Sunt alimente de neinlocuit prin elementele pe care le contin:

  • proteine, 
  • carbohidrati, 
  • grasimi, 
  • vitamine, 
  • minerale, 
  • fermenti naturali.

Lactatele sunt considerate cele mai complexe alimente pe care omul le poate consuma.

Lactate - Beneficii si dezavantaje

Lactate – Beneficii si dezavantaje

In categoria lactatelor exista preparate mai mult sau mai putin sanatoase, mai mult sau mai putin calorice, cu continut diferit in calciu, proteine sau grasimi. Lactatele degresate, alimente cu numar redus de calorii, sunt adesea cautate de persoanele care vor sa slabeasca, pentru continutul lor scazut in grasimi saturate.

Care sunt dezavantajele lactatelor degresate?

Toate procesele tehnologice prin care aceste produse trec, pentru a se extrage un procent cat mai mare de grasimi, produc si modificari in structura acestora:

  • scade cantitatea de vitamina D continuta si 
  • creaza intoleranta fata de proteinele sau lactoza din componenta lor.

Contraindicate pentru a tine dieta

Cu toate acestea, atunci cand sunteti hotarati sa slabiti si doriti sa urmati o dieta, este de dorit sa evitati lactatele cu un continut ridicat in grasimi, asa cum sunt:

  1. branza topita, 
  2. cremele de branza, 
  3. branza de burduf, 
  4. cascavalul, 
  5. parmezanul, 
  6. telemeaua maturata.

Este recomandat sa folositi, in schimb, iaurturi, branza proaspata de vaci, urda, cas, mozzarella, in cantitati recomandate de medicul nutritionist, in conformitate cu anumiti parametri specifici fiecarei persoane in parte.

Aveti grija ca in timpul dietei sa combinati corespunzator lactatele, evitand, atunci cand exista lactate cu continut mai ridicat de grasimi, sa le consumati alaturi de carbohidrati concentrati.

Trebuie sa stiti ca lactatele pot fi consumate la oricare dintre mesele principale ale zilei, precum si la gustari, dar in cantitati optime.

Evitati, totusi, sa consumati in exces lactate nefermentate, pentru ca pot sa va creeze probleme de tranzit. Ocoliti, de asemnea, atunci cand urmati o dieta, lactatele cu continut ridicat de sare, pentru ca duc la retentia de lichide.

In momentul cand consumati lactate cu continut de proteine ridicat, beti si lichide in cantitati crescute: 2-3 l intr-un interval de 24 de ore.

2 raspunsuri pentru Avantajele si dezavantajele lactatelor

  1. Cosminam Răspunde

    28 ianuarie 2014 la 14:42

    Eugen…Probabil ca tu esti vegetarian…de-asta vorbesti asa…dar te-ai intrebat vreodata cat de naturale sunt legumele si fructele din magazine…cate chimicale s-au folosit pentru ca acestea sa arate perfect dupa ce au fost transportate din tara lor de origine…?!?

  2. eugen Răspunde

    28 ianuarie 2014 la 12:14

    Mananca mai multe legume si nu ai nevoie de lactate. Poti sa iei calciul din legume. Incearca sa eviti produsele animale. In ziua de azi sunt puternic procesate si te trezesti ca pe langa calciul pe care il iei din lapte mai inghiti alte cateva chimicale, adaugate ba ca sa tina lapetele mai mult pe raft, ba ca sa-i dea o culoare si un gust mai atragator…

    Nu ai nevoie de produse procesate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*