Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Majoreaza suplimentele cu vitamine riscul unor afectiuni cancerigene?

Potrivit expertilor, daca luati suplimente cu vitamine antioxidante trebuie sa stiti ca acestea accelereaza dezvoltarea leziunilor precanceroase si a cancerelor pulmonare precoce, la soareci si pe celule umane in laborator.

Acestea sunt concluziile unei cercetari care a descifrat in premiera acest mecanism. Expertii din Suedia spun ca antioxidantii, precum vitaminele A, C si E, permit neutralizarea radicalilor liberi produsi de corpul uman. Acestia sunt nocivi din cauza puterii lor oxidante ridicate ce poate sa distruga celulele, sa accelereze îmbatranirea si sa cauzeze cancer.

Suplimente cu vitamine

Suplimente cu vitamine

Savantii au crezut initial ca antioxidantii ar putea sa previna tumorile canceroase, dar mai multe studii clinice recente sugereaza faptul ca ele nu au niciun efect pentru a împiedica declansarea acestor boli, în special a cancerului pulmonar.

Ele pot chiar sa creasca riscurile pentru anumite grupuri vulnerabile, precum fumatorii.

Motivul pentru acest paradox a ramas pana acum necunoscut, explica profesorul Martin Bergö, director al Centrului de cercetari asupra Cancerului din cadrul Institutului de Medicina din Göteborg, Suedia, principalul autor al acestui studiu.

Cercetarea a fost publicata in revista medicala americana Science Translational Medicine.

In context, cobaii modificati genetic pentru a dezvolta mici tumori la nivelul plamanilor au fost tratati cu suplimente de vitamina E si cu un medicament antioxidant. Expertii sustin ca au observat ca antioxidantii au triplat numarul tumorilor si au accelerat astfel foarte puternic agresivitatea acestora.

Potrivit specialistilor suedezi, antioxidantii au ucis acei soarecii de doua ori mai repede, iar cu cat dozele erau mai mari, cu atat mai mari erau si efectele.

Care sunt efectele nefaste ale antioxidantilor?

Specialistii mai spun ca antioxidantii stimuleaza progresia cancerului, micosrand cantitatile de proteina „p53”, al carei rol principal consta in distrugerea celulelor tumorale pentru a evita ca acestea sa provoace distrugeri la nivelul ADN-ului. „In clipa cand am eliminat aceasta proteina la soareci si din liniile celulare cu cancer pulmonar uman, antioxidantii nu au mai avut efect”, a explicat Martin Bergö.

Expertii suedezi sunt de parere ca antioxidantii au o actiune daunatoare prin aceea ca diminueaza concentratia de radicali liberi din tumori, fapt care duce la scaderea cantitatilor de proteina p53 din sange si permitand celulelor canceroase sa se multiplice.

Oamenii de stiinta nu au aflat inca daca acest efect nefast al antioxidantilor se produce si pentru alte tipuri de cancer si daca aceste substante sunt benefice pentru persoane care prezinta riscuri mici de cancer, pentru a preveni astfel tumorile canceroase.

De pilda, o cercetare realizata de National Cancer Institute din Statele Unite pe 28.000 de barbati cu varstele cuprinse intre 55 si 74 ani, a demonstrat deja o legatura intre beta-caroten, un puternic antioxidant prezent in numeroase legume si o forma de cancer la prostata.

Un raspuns pentru Majoreaza suplimentele cu vitamine riscul unor afectiuni cancerigene?

  1. marin Răspunde

    27 martie 2015 la 16:53

    CE FAC PRODUCATORII ACESTORA .?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*