Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cele mai importante mituri legate de somn

Somnul reprezinta un aspect esential pentru viata oamenilor si mai ales pentru mentinerea sanatatii. Cateva dintre afirmatiile care sunt cunoscute de toti in ceea ce priveste somnul sunt totusi numai niste mituri.

Haideti sa vedem care sunt cel mai des intalnite afirmatii legate de somn si care dintre ele sunt doar mituri.

Mituri despre somn

Mituri despre somn

Somnul de 8 ore pe noapte

Expertii spun ca mitul potrivit caruia cu totii trebuie sa dormim in jur de opt pe noapte este un mit. Fiecare om are nevoile sale, iar specialistii spun ca dormi suficient in clipa cand nu ti se inchid ochii spre amiaza. In acest sens, trebuie sa urmaresti cum te simti dupa un cateva ore dormite si vei observa care este durata ideala pentru tine, scrie portalul Helath.com.

Mult somn inseamna sanatate crescuta

Din nou, este eronat sa apreciem ca cu cat dormim mai mult, suntem mai sanatosi. Mai multe cercetari realizate in SUA si in Marea Britanie au indicat faptul ca persoanele care dorm mai mult au o speranta de viata mai redusa. Expertii spun ca inca nu se cunoaste daca somnul indelungat e responsabil pentru starea de sanatate mai proasta.

Cei care sufera de apnee in somn sau de depresie au parte de mai mult somn, spun expertii. Totusi, in cazul in care ai o stare permanenta de somnolenta, trebuie sa consulti medicul.

Exista oameni care dorm putin, insa acest aspect nu le face atat de bine pe cat s-ar crede. Unii oameni nu realizeaza de cat somn au nevoie, deoarece consuma cafea, cola sau bauturi de tip energizant.

Ce se intampla cand dormi putin?

Daca nu veti dormi suficient, trebuie sa stiti ca cerebelul nu mai poate functiona la capacitate maxima, iar sistemul imunitar slabeste. Cei care nu dorm suficient au mai multe sanse sa acumuleze kilograme, desi poate isi schimba dieta.

Trezirea in timpul noptii afecteaza starea ta de a doua zi

Iarasi, este eronat sa consideram ca in cazul in care ne trezim pe parcursul noptii, asta inseamna ca vom fi obositi toata ziua. Specialistii sunt de parere ca organismul uman are un ciclu natural, iar daca de vina pentru trezitul in timpul noptii sunt zgomotele din jur, atunci nu mai poate sa fie vorba de ciclul natural al corpului, ci despre un factor extern.

In cazul in care ai probleme cu insomnia, ar trebui sa iei somnifere

Acesta este un mit deoarece, medicamentele respective sunt realizate ca sa trateze problemele de insomnie pe termen scurt. In cazul in care nu ai niciun motiv sa te stresezi, trebuie sa stii ca medicamentele nu ofera suport pentru ca insomnia nu este o boala in sine, ci un simptom. Deseori, insomnia apare ca urmare a unor obiceiuri: de pilda, consumi cafea seara sau stai la televizor pana tarziu in noapte.

Potrivit Health.com, terapia cognitiv-comportamentala poate da rezultate bune in cazurile de insomnie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*