Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Daca renunti la fumat te vei ingrasa. Iata motivele

Orice fumator stie ca daca va ajunge in situatia de a renunta la tigari, va avea cateva kilograme in plus. De obicei, cresterea in greutate a celor care se lasa de fumat este atribuita unui apetit sporit al acestora.

O cercetare sustinuta de Fondul National Elvetian pentru Cercetare Stiintifica – FNS, publicata in revista stiintifica Plos One si citata de BBC, avanseaza insa un alt motiv. Expertii au demonstrat ca ingrasarea in urma sevrajului tabacic este, intr-un fel, un demers care se transforma intr-o fatalitate.

Ingrasare dupa renuntare la fumat

Ingrasare dupa renuntare la fumat

In perioada de dupa renuntarea la tigari, fostii fumatori se ingrasa in medie cu 4-5 kilograme. Studiul a aratat ca subiectii care s-au lasat de fumat au avut in medie 2,2 kg in plus, chiar daca acestia nu si-au modificat cu nimic obiceiurile alimentare si cele referitoare la alcool.

Echipa de cercetatori coordonata de doctorul Gerhard Rogler, de la Spitalul Universitar din Zurich, a analizat 20 de subiecti: cinci fumatori, cinci nefumatori si zece persoane intrate in sevraj nicotinic cu o saptamana inainte de lansarea studiului.

Oamenii de stiinta au studiat timp de noua saptamani bacteriile intestinale ale celor 20 persoane. „In vreme ce in excrementele fumatorilor si nefumatorilor, diversitatea bacteriana a evoluat putin in cursul acestei perioade, incetarea fumatului a generat mari schimbari in compozitia florei intestinale microbiene”, explica autorii studiului.

Expertii afirma ca asta semnifica faptul ca flora intestinala a fostilor fumatori s-a modificat si s-a apropiat de cea a persoanelor obeze.

Cum se poate combate tendinta spre ingrasare?

Potrivit datelor unui alt studiu, realizat in Suedia, praticarea unei activitati fizice regulate modifica activitatea genelor celulelor adipoase, responsabile de diabet si de obezitate.

Aceasta cercetare a fost realizata pe 30 de barbati in varsta de 40 de ani si putin activi si a permis confirmarea faptului ca sportul are un impact asupra genelor.

Modificarile au fost observate in timpul a sase luni cu cate doua sedinte de sport pe saptamana si ele nu erau limitate la muschi, ci s-au inregistrat deopotriva la celulele adipoase si, prin urmare, la ansamblul metabolismelor organismului.

Cu toate ca este prea devreme pentru a trage de aici concluzii semnificative asupra efectului activitatii fizice asupra diabetului si obezitatii, studiul ofera totusi o speranta celor care vor sa renunte la fumat si care se tem ca se vor ingrasa in absenta tutunului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*