Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum influenteaza sportul starea creierului?

Oamenii de stiinta au observat ca exista si efecte deosebite al sportului. De pilda, se pare ca antrenamentele mai intense din punct de vedere fizic au rolul de a imbunatati memoria de lunga durata.

Efectele sportului asupra creierului

Efectele sportului asupra creierului

Prin ridicarea de greutati se dezvolta musculatura intregului corp

Conform informatiilor din cadrul unei noi cercetari, numai 20 de minute de exercitii intense pot imbunatati memoria de lunga durata cu aproximativ 10 procente. Cercetatorii mai afirma ca antrenamentul fizic cu ajutorul unor haltere, mai ales in cazul barbatilor, poate juca un destul de important in cresterea rezistentei corpului la efort.

Un studiu recent aduce argumente impotriva acestei prejudecati, aratand ca exercitiile fizice cu folosirea greutatilor au efecte mai subtile, fiind recomandate atat barbatilor, cat si femeilor.

Oamenii de stiinta din cadrul Institutului de Tehnologie Georgia din Atlanta, Georgia, SUA, au aflat ca ridicarea greutatilor creste semnificativ performantele creierului in a stoca si mentine informatii, informeaza BBC.

Descoperire incurajatoare despre rolul sportului in imbunatatirea memoriei

Savantii au pus circa 46 de adulti tineri sanatosi sa memoreze o serie de 90 de imagini derulate pe ecranului unui computer. Circa 23 de subiecti au vizualizat imaginile asezati intr-un fotoliu. Ceilalti 23 de participanti executau un exercitiu la un aparat pentru picioare.

Mai apoi, aceleasi persoane, barbati si femei, au avut o noua intalnire cu coordonatorii studiului. Acum, cei care au luat parte la cercetare au vizualizat o serie de 180 de imagini, care le includeau si pe cele 90 vazute anterior si au fost rugati sa le identifice.

Savantii au ramas uimiti de rezultatele experimentului: cei care faceau sport si-au reamintit aproximativ 60% dintre imaginile vazute, iar persoanele care stateau in fotolii au reusit sa identifice doar jumatate dintre acestea.

Specialistii sunt de parere ca aceste rezultate arata faptul ca mai multe zone al creierului uman obtin beneficii ca urmare a exercitiilor fizice.

Dr. Audrey Duarte, profesor in fizilogie la Georgia Tech, a declarat ca acest efect se datoreaza eliberarii norepinefrinei, un hormon cu rol important in procesul de memorare. De pilda, cei care au luat parte la cercetare si au efectuat exercitii, prezentatu niveluri ridicate ale acestui hormon in proba de saliva, fata de persoanele inactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*