Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce este importanta crononutritia pentru corpul tau?

Felul in care ne alimentam este foarte important pentru evolutia sanatatii noastre. In cazul in care citim atent meniurile unui expert in nutritie, vom observa o impartire a alimentelor dupa cele trei mese principale: mic dejun, pranz si cina.

La micul dejun chiar ni se recomanda sa consumam oua, de 2-3 ori pe saptamana, de preferat fierte moi sau la aburi. De aceasta impartire este responsabila crononutritia.

Crononutritia

Crononutritia

Ce este crononutritia

Crononutritia este o stiinta care studiaza consumul alimentelor in functie de timp, zi, luna. In cazul in care primavara legumele preferate pentru consum sunt cele care cresc deasupra solului, acum sunt preferate cele care cresc in sol: cartofii, morcovii, pastarnacul, telina, napii, patrunjelul radacina si tuberculi, rizomi precum ghimbirul.

In perioada toamnei trebuie sa evitam asocierile incorecte ale alimentelor

Conform specialistilor, trebuie acordati atentie speciala pentru a nu asocia proteinele animale cu cereale. In plus, este indicat sa consumam un singur aliment proteic la o masa. Expertii sustin ca toate alimentele sunt benefice daca stim sa le consumam in functie de ceasul biologic al corpul uman.

Principiile crononutritiei

Pentru a ne simti tonici si sanatosi, trebuie sa ne obisnuim sa respectam principiile crononutritiei: de exemplu, in timpul diminetii este bine sa mancam gras, cum ar fi branza, oua sau paine integrala.

La pranz, alimente mai greu de digerat, carne si produse ce contin amidon. Dupa amiaza, se recomanda dulce, adica fructe sau ciocolata.

Seara se poate manca cat mai lejer, peste si legume, spun nutritionistii. Crononutritia ne determina sa ne formam o conduita alimentara sanatoasa, care se bazeaza pe un mic dejun hranitor, un pranz cu alimente care necesita timp de digerare si o cina usoara.

La micul dejun se recomanda sa se manance toate tipurile de branzeturi, iaurturile, painea integrala, cerealele si ouale!

Crononutritia ne invata cum sa ne alimentam fara a avea probleme digestive respectand momentele ideale din zi in care trebuie consumate. Health.com scrie ca alimentele diurne sunt cele pe care trebuie sa le mancam dimineata pentru a ne furniza energie, iar alimentele nocturne sunt cele recomandate a fi consumate seara pentru ca sunt usor digerabile.

Printre alimentele diurne se afla carne, fasole, mazare, cartofi, morcovi, rosii, portocale, afine, capsuni. Prin alimente nocturne se afla telina, conopida, andive, varza, ridichi, peste, moluste, mere, pere, banane, nuci, migdale.

La micul dejun se recomanda ca sa se manance toate tipurile de branzeturi, iaurturile, painea integrala, cerealele, ouale, carnea de pui, carnatii, sucurile de fructe naturale si fructele diurne.

Pranzul va fi format din diferite feluri: tocana de orez cu legume, carne la cuptor, gratar, salate de legume, supe si ciorbe. Pentru gustare se vor consuma fructe sau iaurturi simple. Specialistii spun ca, de pilda, in cazul cinei, cina va contine alimente precum peste in sos, fructe de mare, toate legumele verzi fierte sau crude.

Expertii spun ca trebuie sa respectati principiile crononutritiei pentru ca va ajuta si in dietele de slabit. Adapteaza regulile crononutritiei in functie de starea de sanatate a corpului, in sensul de a selecta doar acele alimente care-ti fac bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*