Ce schimbari se produc in corpul tau cand are nevoie de apa
Postat pe 6 aprilie 2015 de Corpul Uman Sanatate
Pentru fiecare dintre noi, apa are o mare importanta, iar fiecare celula din corpul uman are nevoie de apa ca sa functioneze corect. Un test care a fost realizat in Marea Britanie a scos la iveala ca setea poate reduce chiar si performantele mentale.
Participantii la cerectare au baut cel putin 3 pahare cu apa chiar inainte de a participa la o serie de teste cognitive si au avut rezultate mai bune la un test care masura viteza de reactie.
Totusi, cei care nu au consumat apa inainte de experiment nu au avut astfel de rezultate, iar efectul a fost deosebit de pronuntat in cazul celor insetati.
Savantii din cadrul University of East London presupun ca senzatia de sete ii distrage pe participanti, reducandu-le capacitatea de concentrare si afectandu-le negativ timpul de reactie.
Specialistii sunt de parere ca apa nu imbunatateste intotdeauna cognitia, sub toate aspectele, iar viitoarele studii vor trebui sa clarifice acest aspect.
Rolul acestora va fi sa stabileasca care este motivul pentru care consumul de apa are efecte diferite in functie de tipul testului la care sunt supusi participantii.
Potrivit Care2.com, un element de legatura ar putea fi hormonul numit vasopresina, care este corelat cu reactia la sete, dar care este implicat si in starea de atentie si alerta.
Ce au observat specialistii?
Adultii care au particpat la studiu au fost rugati sa se abtina sa manance sau sa bea incepand cu orele 21 si sa vina a doua zi dimineata la laborator pentru o serie de teste.
Sursa citata scrie ca in prima vizita la laborator, participantilor le-au fost oferite, inainte de test, un baton de cereale si apa, iar la cea de-a doua vizita, doar un baton de cereale.
Unul dintre testele la care au participat a fost destinat sa masoare viteza de reactie: participantii trebuiau sa apese pe un buton de indata ce vedeau aparand un obiect pe ecranul unui computer.
Expertii au observat ca timpul de reactie a fost cu 14% mai rapid in cazul in care voluntarii bausera apa inainte de teste, decat in cazul in care nu bausera. Acestia spun ca consumul de apa nu a avut vreun efect semnificativ asupra performantelor in cazul altor teste, precum cele de memorare a cuvintelor.
Cu toate ca apa pare sa aiba, in general, un efect pozitiv asupra perfomantelor cognitive si se stie ca este important sa bem apa pentru a ne pastra sanatatea, savantii avertzeaza asupra exagerarilor ce se pot dovedi periculoase: chiar si consumul de apa potabila poate fi fatal.
De pilda , in cazul in care se consuma o „supradoza” de apa sau cativa litri intr-o perioada scurta de timp, se poate manifesta asa numita intoxicatie cu apa: apa in exces dilueaza si elimina sodiul din corp, afectand functionarea inimii si a altor organe, iar consecintele pot fi fatale.
Rezultatele au fost publicate in Frontiers in Human Neuroscience.
de Corpul Uman
UMF Carol Davila Liceul Teoretic Al. I. Cuza Bucuresti E-mail: [email protected]