Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum poate fi stopat ceasul biologic al unei femei

Ceasul biologic reprezinta un aspect important pentru fiecare dintre noi. Iata ca expertii din cadrul Societatii Europene pentru Reproducere si Embriologie au prezentat mai multe cazuri in care sectiuni din ovarul unei femei au fost prelevate si congelate pentru un interval de timp, iar peste cativa ani acestea au fost implantate la loc, cu scopul de a asigura o reproducere eficienta la varste mai mature.

Potrivit BBC, prima decongelare si implantare a tesutului ovarian la avut loc acum opt ani. Odata cu trecerea timpului, odata cu primele sarcini si nasteri ale acestor femei, procedura a dus la extinderea procesului de conservare a fertilitatii.

Ceasul biologic la femei

Ceasul biologic la femei

Specialistii europeni sustin ca initial, se credea ca ovarele pot fi pastrate intre 6 si 9 luni, dar un caz din Italia, prezentat de medicul ginecolog Gianluca Gennarelli, a demonstrat ca durata poate fi mult mai mare. Potrivit opiniei expertului italian, o pacienta in varsta de 21 de ani a fost diagnosticata cu cancer.

Inainte de inceperea chimioterapiei, aceasta a ales sa ii fie prelevata o parte din tesutul ovarian prin laparoscopie.

Fetele nascute in prezent au 50% sanse sa devina centenare, urmand ca ele sa isi petreaca jumatate din viata la menopauza!

Ca urmare a metodei chimioterapiei, pacienta a suferit de insuficienta ovariana. Astfel, la circa 7 ani dupa inceperea chimioterapiei, ea a cerut implantarea portiunii de ovar.

In martie 2012, pacienta a dat nastere unui baietel sanatos, fara a avea nevoie de fertilizarea in vitro, iar copilul este al douazeci si doilea nascut prin aceasta tehnica, insa de atunci si pana in momentul actual s-au mai nascut alti sase asemenea copii. Mai trebuie spus ca o alta femeie avea 38 de ani atunci cand sora ei geamana identica i-a donat o parte din tesutul ei ovarian. De atunci, ea a avut 3 copii, pe ultimul nascandu-l la varsta de 45 de ani.

Conform opiniei specialistilor, in mare parte dintre aceste cazuri prezentate de specialisti, a fost vorba de femei care au castigat lupta impotriva cancerului, dar oamenii de stiinta cred ca procedura ar putea fi pusa la dispozitia publicului larg.

Potrivit sursei citate, unii dintre acesti specialisti sustin ca tehnica are capacitatea de a stopa aparitia menopauzei. Fetele nascute in prezent au 50% sanse sa devina centenare, urmand ca ele sa isi petreaca jumatate din viata la menopauza.

Tocmai de aceea procedura va fii utila pentru multe dintre ele, apreciaza expertii Societatii Europene pentru Reproducere si Embriologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*